Analýza servisu – Vít

Dalším zájemcem o novou tenisovou raketu Wilson, a snad také o rozbor svého podání, je mladý, nadějný hráč jménem Vítek. Tímto mu děkuji za důvěru, tedy spíše jeho rodičům, kteří mi video zaslali 🙂 Vítek je levoruký hráč, což samo o sobě už je výhoda. Ale zkusím najít nějaké ty nedostatky a poradit mu, jak jeho podání vylepšit, aby bylo opravdovou zbraní.

1. Chyba – pohyb levé ruky do smyčky

Na videu vidíme, že má Vítek pohyb z výchozí pozice do smyčky zbytečně komplikovaný. Ruka s raketou udělá ještě před samotnou smyčkou prazvláštní krucánek. Nijak zvlášť tento pohyb navíc neovlivňuje samotné podání, ale zbytečně jej komplikuje a v pozdějších letech může dělat neplechu. Doporučil bych Vítkovi dostat ruku s raketou co nejkratší a nejjednodušší cestou do smyčky.

2. Chyba – pravá ruka brzy dole

Tohle je velmi častá chyba, která se objevuje skoro na každém videu, které jsem obdržel od předešlých hráčů a hráček. Jde o práci nadhazující ruky (u Vítka pravé), která se nevytáhne dostatečně nahoru za míčem. Myslím si, že právě díky tomu trefuje míč níž než by správně měl. Doporučil bych Vítkovi ukazovat si pravou ruku co nejdéle po nadhozu na míč. Bude pak schopen se vytáhnout výš a udeřit míč v nejvyšším možném bodě.

3. Chyba – zlomení v pase

Vítkovi chci pochválit ukázkový pohyb vpřed do kurtu. Ale z důvodů brzkého předklonění nevyužije naplno energii celého těla. Na videu je vidět, že Vítek trefuje míč za sebou a v předklonu. Nemůže se tak dostatečně vytáhnout nahoru a udeřit míček v ideálním bodě. Tato chyba úzce souvisí s nedostatkem popsaným v bodě 2., kde pravá (nadhazující) ruka padá brzy dolů. Doporučuji nejdříve udeřit míč a až následně udělat pohyb vpřed do kurtu.

Cvičení

Vítkovi bych doporučil vyzkoušet cvičení na odstranění chyby číslo 2. a 3. Cvičení je:

  • odložit raketu, vzít míč do ruky a hodit co nejdál
  • u hodu míčem je potřeba hlídat vytažení za pravou rukou a levé rameno dát níž, stejně tak jako to chce udělat u podání
  • je také důležité vytočení ramen a využítí k hodu celou horní část těla (tím odstraňuje i chybu číslo 2)

Dalším cvičením, které bych doporučil je:

  • snažit se při pohybu podání udržet pravou ruku co nejdéle nahoře, až extrémně dlouho (u praváka to je opačně). Jakoby chtěl pravou rukou chytit raketu hned po udeření míče

Závěrem

Ještě jednou chválím Vítkův pohyb do dvorce a také následné vrácení se zpět za základní čáru. Díky tomu je včas připraven na jakýkoliv return, který od soupeře přijde. A když zapracuje na odstranění výše popsaných drobností, jsem si jistý, že podání bude jeho silnou zbraní.

Doufám, že mé rady navedou Vítka správnou cestou ke zdokonalení jeho podání. Přeji moc tenisových úspěchů a vyhraných zápasů 🙂

Další rozbory podání

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *