Analýza servisu – Hanka

Tenisové podání Hanka

Na konci článku „4+1 nejčastější chyby nejen rekreačních hráčů při podání“ jsem zmínil možnost, kdy se zájemcům pokusím opravit chyby při jejich servisu a v prosinci z nich vylosuji vítěze tenisové rakety Wilson Blade a dalších cen. A prvním odvážlivcem, který mi poslal video svého podání k analýze, je Hanka. Tímto jí děkuji za důvěru 🙂

Hanka má podání zvládnuté na hodně slušné úrovni a je několik věcí, které bych pochválil. Zejména se mi líbí provedení celého podání, které je velmi plynulé a bez zbytečných pohybů navíc. Dále bych chtěl vyzdvihnout správný nadhoz, který směřuje vpřed a má i správnou výšku. A ukázkové je i vytažení nahoru za míčem.

Hančino podání je opravdu velmi povedené, až na pár drobných chyb. Pojďme se na ně podívat:

1. chyba – ne úplně ideální držení rakety

Jak jsem psal v článku a říkal ve videu pod ním, držení rakety je jednou z nejčastějších chyb u podání. Hanka sice raketu nedrží vyloženě „na placku“, ale je vidět, že držení je mírně forehandové. A to není ideální. Myslím si, že právě špatné držení pak zapřičiňuje i další chyby, které popíšu později.

Držení by mělo být, jak se říká, „na kladívko“, v případě Hanky bych doporučil spíše mírně backandové držení, protože Hanka je očividně pokročilejší hráčka a určitě toto držení hravě zvládne. Díky správnému držení bude schopná dát míči větší rotaci a tím bude mít i více kontroly.

2. chyba – nesprávný přísun pravé nohy

Někteří hráči a hráčky při podání „zadní“ nohu přisouvají, jiní ne. Obě varianty jsou vhodné a každá má svoje výhody i nevýhody. Hanka používá první variantu, tedy s přísunem nohy, ale pravou nohu nepřisouvá, nýbrž dělá takový úkrok do boku. Navíc špička pravé nohy směřuje k síti. Toto postavení ji neumožňuje správné vytočení ramen, vrchní části trupů a boků a podává tak v podstatě čelem k síti.

Pravou nohu by Hanka měla přisunout za levou (viz video). Díky tomu bude stát vytočená bokem k síti a následně bude moci využít mnohem více energie rotací horní části těla. Hance doporučuji se soustředit také na vytočení ramen, tedy na to, aby před samotným úderem byla levým ramenem směrem k síti (opět jak je vidět na videu).

3. chyba – levá ruka brzy stažená k tělu

Je to opravdu jen maličkost, ale jejím odstraněním získá Hanka o něco více energie, kterou pak předá míči. Hanka si správně ukazuje levou rukou na míč. Chyba je ale v tom, že levou ruku ještě před samotným udeřením míče přitiskne na hrudník, kde ji mírně překáží a nedovoluje jí využít maximum energie těla.

Zde bych dal za příklad servis Dominika Thiema, který zejména na tréninku pohyb levou rukou až přehání….samozřejmě vědomě. Levou ruku využívá jako jakési kyvadlo, za kterým jde při a po úderu celé tělo. Tímto pohybem využívá celou váhu svého těla a je schopný předat míči více energie.

Ale jak jsem psal, toto je opravdu maličkost, která je jen důsledkem chyby číslo 2. Pokud tedy déle podrží vytočená ramena před úderem, vyřeší to i chybu číslo 3.

Cvičení

cvičení na podání

A Hance doporučuji vyzkoušet jedno cvičení na odstranění zejména chyby číslo 2. Cvičení je:

  • postavit se tak, že pravá noha je hned za levou (v případě praváka)
  • toto postavení je totiž stejné jako máme v momentě úderu
  • je důležité výrazně vytočit ramena a celou horní část těla
  • a následně společně s odrazem z noh rotovat rameny

Shrnutí

Hanka se při podání ukázkově vytahuje za míčem a následně „projde“ úder, tedy že míč udeří před tělem a po úderu pokračuje setrvačností dopředu. Toto velmi chválím a dávám za příklad 😉 A když opraví výše uvedené chybičky, získá pro svůj servis nejen více energie, ale také rotace a jistoty. A Hančino podání pak bude v podstatě dokonalé 🙂

Tak kdo se hlásí jako další na rozbor podání? Stále platí, že začátkem prosince pak vylosuji výherce tenisové rakety Wilson Blade a dalších cen 😉 Více informací o soutěži najdeš zde.

Další rozbory podání: