Analýza servisu – Katka

Katka je další odvážnou ženou, která mi poslala video svého podání ke zhodnocení. Katka se sama přiznala, že tenis hraje opravdu jen velmi krátkou dobu, teprve pár týdnů. Vážím si její odvahy jít s kůží na trh, přesněji řečeno se svým podáním. Myslím si, že většina z nás, mužů, by na to nemělo ty „koule“ :), protože jen jsme tvorové egoističtí a neradi se ukazujeme, když něco neumíme dokonale. Ale zpět ke Katce a jejímu podání.

Přestože Katka hraje tenis velmi krátce, je vidět, že sport ji rozhodně není cizí a její koordinace pohybů je velmi dobrá. Na druhou stranu je znát, že nemá za sebou dlouhé roky tenisových tréninků a proto není technika podání úplně ideální 🙂 Ale beru to jako výhodu a víte proč? My, starší ročníky, co tenis hrajeme v podstatě od malička, se s věkem už jen zhoršujeme. Naproti tomu Katka se bude jen a jen zlepšovat. Samozřejmě pokud bude chtít.

Ještě než se pustíme do chyb, které by Katka mohla odstranit, bych ji pochválil. Na videu je vidět, že si při prvním pokusu míč vyhodí příliš za sebe, chytne jej a podání neodehraje. Chybu, kdy i přes špatný nadhoz hráč podání odehraje, dělá opravdu velké množství tenistů a to nejen těch rekreačních. Katka tuto chybu neudělala a za to ji chválím.

A nyní už se pojďme podívat na to, co by mohla zdokonalit. Vyberu ty nejdůležitější chyby, které je potřeba odstranit jako první. Pak mohou následovat ty další, menší a méně podstatné.

Chyba č.1 – držení rakety na forehand

držení rakety u podání

Tuto chybu dělá snad 99,9 % začínajících tenistů a je to zcela pochopitelné. Jak jsem psal v článku 4+1 nejčastější chyby nejen rekreačních hráčů při podání, tímto držením se dá zahrát podání v podstatě nejsnáz, ale ne správně. Je důležité držet raketu „na kladívko“, jak ukazuji ve videu pod zmíněným článkem nebo zde na obrázku. Toto držení je pro začínající hráče dosti nezvyklé a podaní jim pak patrně bude létat hodně doleva (u těch pravorukých). Ale právě toto správné držení hráče nutí do správného postavení a vytočení ramen, které popíšu níže.

Chyba č.2 – postavení bokem

postavení u tenisového podání

Abychom byli schopni udeřit míč správným směrem i s výše popsaným správným držením rakety, je důležité nestát před a při samotném úderu čelem. Je potřeba se vytočit bokem tak, aby levé rameno (u praváka) směřovalo tím směrem, kam hodlá podání umístit. Takto zůstávají ramena i při nadhozu a až teprve s úderem se přetočí. Názornější a také lépe pochopitelné je určitě video pod výše uvedeným článkem.

Chyba č.3 – levá ruka pod nadhozu

Opět se jedná o dost častou chybu u rekreačních hráčů. Je potřeba, aby ruka, která vyhazuje míček, i po nadhození stále byla nahoru. Říká se tomu „ukazovat si na míč“. Pomáhá nám to držet vytočená ramena (viz chyba č.2.). Je vidět, že Katka levou ruku pustí dolů příliš brzy a i díky tomu se velmi brzy, ještě před samotným udeřením míče, přetáčí za levým ramenem – proto ta elegantní otočka na závěr servisu 🙂

Další drobnosti

Jakmile tyto chyby Katka odstraní, může se zaměřit na další věci, které by bylo vhodné opravit.

  • Před podáním se postavit levou nohou k základní čáře. Nyní stojí Katka skoro půl metru za ní.
  • Levou nohu až do samotného udeření míče neposouvat. Při nadhozu ji mírně posouvá vpřed.
  • Pohyb ruky s raketou z výchozího postavení (tedy před samotným nadhozem) do smyčky dělat spodním obloukem.

Závěr

Opět musím zopakovat, že na to, jak krátce Katka tenis hraje (pár týdnů), jej zvládá slušně. Dokonce jsou věci, které bych dal jiným rekreačním hráčům za příklad. Jednak už zmíněné chycení míče při špatném nadhozu a druhak přímo ukázkově vysoký nadhoz. Díky němu má Katka dostatek času na smyčku a následný švih raketou do míče. Jsem si jistý, že za nějaký čas bude mít Katka podání o hodně lepší a doufám, že se nám i pochlubí 😉

Zveřejněné rozbory podání

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *