Analýza servisu – Eva

Máme tu další tenisově nadanou ženu, která má zájem o analýzu svého podání. Přidávám Evču do slosovaní o raketu Wilson Blade a další skvělé ceny a moc děkuji za odvahu a zaslání videa.

Po prvním zhlédnutí musím pochválit plynulé provedení podání a skvělý švih. Eva očividně dává z podání pěkná děla 🙂 Po zlepšení níže popsaných chybiček získá ještě více razanci a bonusem bude větší kontrola.

Nejdříve ale chci pochválit protažení úderu, které se nejen u rekreačních hráčů moc nevidí. U Evy vidíme ukázkové došvihnutí rakety, kdy se přetočí celé tělo a raketa plynule projde kolem levé nohy, jak vidíme na obrázku. Právě díky tomu dává Eva takové rány 🙂 Ale teď už dost chvály, podívejme se na chyby a na to, jak je opravit.

1. chyba – držení rakety

Jako většina rekreačních hráčů a hráček dělá i Eva chybu, kterou jsem popisoval v článku o nejčastějších chybách u podání. A tím je špatné držení rakety. Na první pohled vidíme, že Eva drží raketu spíše forehandově a podobně jako u Hanky nebo u Zuzky z toho vyplývají i další chyby. Ale k těm se dostaneme později.

Bylo by ideální, aby Eva držela raketu „na kladívko“, možná i mírně backhandově. Pro začátek bych určitě doporučoval měnit držení po milimetrech, aby si Eva snadněji zvykala. Kdyby udělala hned tak velkou změnu, mohlo by ji otrávit to, že míče z podání už neletí do kurtu, ale někam do boční sítě. Pomalá změna bude postupně učit zápěstí pracovat správně a Eva bude schopná dát míči větší rotaci, čímž získá i více kontroly. A díky správnému držení rakety také snáze odstraní i následující chyby.

2. chyba – malé vytočení ramen

Uvedené špatné držení úzce souvisí s další chybou, kterou je nedostatečné vytočení ramen. Eva je před samotným udeřením míče čelem k síti. Doporučil bych tedy více vytočit levé rameno a pravé dát dozadu. Bude pak schopna využít více energie. Jak jsem chválil výše, Eva ukázkově dokončuje podání, ale kdyby ještě přidala větší vytočení ramen, bude její podání pro většinu hráčů ještě smrtelnější 🙂

3. chyba – loket vpředu

Tahle chyba se také velmi často objevuje u rekreačních hráčů a je podle mého názoru způsobená špatným držením rakety. Je to loket nepřirozeně vystrčený vpřed ještě před dokočením smyčky a udeřením míče. Jak píši v článku 4+1 nejčastější chyby nejen rekreačních hráčů při podání, je důležité dostat loket do takzvané “trophy position“. Ruka s raketou pak vygeneruje mnohem více švihu a tím Eva získá pro svůj servis více rychlosti, jistoty a rotace.

4. chyba – neskáče do kurtu

Eva má skvělé došvihnutí úderu, ale chybí jí projítí. V poslední fázi podání u doskoku vidíme, že dopadne na stejné místo nebo možná ještě více dozadu než ze kterého začínala. Což znamená, že pro podání nevyužila energii svého těla. Měla by se snažit podání projít, tedy skočit co nejdál do kurtu. Tím opět získá mnohem více energie a bude šetřit nejen ruku, ale i záda.

Cvičení

Evě doporučuji vyzkoušet cvičení na odstranění zejména chyb číslo 2 a 3. Cvičení je:

  • odložit raketu, vzít míč do ruky a hodit co nejdál
  • u hodu míčem je pozice ramen a lokte stejná tak jako potřebujeme mít u podání
  • aby hodila Eva co nejdál, potřebuje vytočit ramena a využít k hodu celou horní část těla

A pro odstranění chyby číslo 4. může využít pomůcku – položí si srolovaný ručník na základní čáru a bude se snažit jej při podání přeskočit. Pokud by chtěla mít Eva větší motivaci, může místo ručníku použít svůj mobilní telefon. Pak si jistě dá větší pozor, aby jej přeskočila.

Shrnutí

Když Eva zapracuje na chybičkách uvedených výše, získá pro svůj servis ještě více energie, naučí se používat rotaci a díky tomu bude mít i větší jistotu. A těším se, až mi pošle za pár týdnů nové video s jejím perfektně provedeným podáním 🙂

Kdo další má zájem o analýzu podání? Už se blíží naše prosincové slosování o tenisovou raketu Wilson Blade a další ceny tak posílejte 😉 Více informací o soutěži najdeš zde.

Další rozbory tenisového podání

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *