Analýza servisu – Martin

Martin je dalším zájemcem o analýzu podání a tímto mu děkuji za důvěru. Samozřejmě také jeho přidávám do blížícího se slosovaní o raketu Wilson Blade a další skvělé ceny. Při rychlém pohledu na Martinovo podání to vypadá, že půjde o opravdu krátkou, protože vypadá vcelku v pořádku (myslím jeho podání, i když Martin taky vypadá v pořádku :D). Ale když se podíváme na video důkladněji, najdeme drobné nedostatky, na kterých by Martin mohl zapracovat.

Nejdříve bych chtěl ale vyzdvihnout a upozornit Martinovo ukázkové vytažení nahoru za míčem a jeho trefení v nejvyšším bodě. Je to díky skvělému nadhozu, který je dostatečně vysoký a vyhozený vpřed. Ale nyní už pojďme na chyby.

1. chyba – směr pohybu po podání

Martin má plynulé provedení svého podání, dokonce jej i správně projde, ale bohužel ne úplně ideálním směrem. Na fotce vidíme, že Martin pokračuje v pohybu po úderu příliš vlevo. Vypadá to, jako by dal právě nechytatelné eso, vyhrál gem a šel si sednou na lavičku 🙂 Nejen že takto nevyužije naplno energii svého těla. Správně by měl podání projít směrem k síti, tedy za míčem.

2. chyba – zastavení energie horní části těla

Tato chybička je opravdu jen drobá, ale její odstranění by pomohlo k ještě rychlejšímu podání. Martin po udeření míče, jak je vidět na obrázku) zastavuje raketu před tělem a tím i celou horní část těla. Doporučil bych mu, aby nechal ruku s raketou pokračovat dál kolem levé nohy, čímž by dokončil i přetočením ramen. Získá tím pro svůj servis ještě více energie.

Cvičení

Martinovi doporučuji vyzkoušet cvičení na odstranění zejména chyby číslo 2. a zaměřit se hlavně na provedení posledního bodu:

  • postavit se tak, že pravá noha je hned za levou (v případě praváka)
  • toto postavení je totiž stejné jako máme v momentě úderu
  • je důležité výrazně vytočit ramena a celou horní část těla
  • a následně společně s odrazem z noh rotovat rameny

Shrnutí

Jak jsem v analýze párkrát zmiňoval, Martin má velmi dobře provedené podání a moc chyb jsem nenašel. Ale věřím, že i výše popsané rady Martinovi pomohou posunout jeho velmi dobré podání o něco dál.

Další rozbory tenisového podání

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *