Analýza servisu – Valerie

Máme tu další mladou a nadějnou zájemkyni o rozbor podání. Je ji snad jednou profesionální hráčka jménem Valča. Valča je zřejmě i přes svůj nízký věk zkušená hráčka, která tenis hraje už nějaký ten rok. S trenérem udělali velmi dobrou práci, protože její podání je opravdu povedené. Ale i tak zkusím najít pár drobností, na kterých by se dalo zapracovat.

1. Chyba – levá ruka příliš brzy dole

Tuto chybu vídáme i u dalších analýz velmi často a i Valča ji dělá. Jedná se o pohyb levé ruky, která po nadhozu jde až příliš brzy dolů. Na videu můžeme vidět, že Valčina levá ruka už je dávno pokrčená dole téměř u pasu, kdy její pravá ruka s raketou jde teprve ze smyčky do udeření míče.

Díky tomuto nesprávnému pohybu, se Valča nemůže dostatečně vytáhnout za míčem a zapřičiňuje chybu č.2, kterou popíši v dalším bodě. Když se Valči podáří déle udržet nadhazující ruku vytaženou vzhůru, pomůže jí zahrát míč v nejvyšším bodě a dát svému servisu více švihu.

Chyba č.2. – předklon při úderu

Tato chyba je spojená s předchozím bodem, tedy s předčasným stažením levé ruky dolů. Na fotce je vidět, že nohy jdou po odrazu správně nahoru, ale vrchní část těla se zlomí v pase a předklání. Správně by celé tělo mělo směřovat nahoru za míčem tak, aby jej Valča udeřila v co možná nejvyšším bodě.

Chyba č.3. – malé projití podání

Je to spíše jen drobnost a je možné, že je to problém jen tohoto podání na videu, které mi bylo posláno. Ale Valča po odehrání míče dopadne levou nohou na zem na skoro stejné místo, ze kterého podání začínala. Nedostatečným pohybem dopředu se ochuzuje o energii těla, kterou by pro svůj servis mohla využít. Správně by měla dopadnout na levou nohu do kurtu a setrvačností pokračovat vpřed směrem k síti, tedy aspoň prvním krokem. Prošla by tak podání a využila energii celého těla.

Závěrem

Jak jsem psal na začátku tohoto článku, Valča je mladá hráčka a podání má vemi dobře zvládnuté. Výše popsané chybičky jsou spíše doporučením, jak zlepšit a zdokonalit její podání. Valči přeji hodně štěstí do dalších tenisových let a těším se, až ji brzy uvidíme v televizi 🙂

Další rozbory tenisového podání

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *