Analýza servisu – Miloš

Dalším lednovým zájemcem o analýzu podání je Miloš. Tímto jej přidávám do blížícího se slosovaní o raketu Wilson Blade a další skvělé ceny. Děkuji za jeho odvahu a důvěru. Je zřejmé, že Miloš je zkušený tenista, který už zahrál tisíce servisů a je to znát. Musím pochválit vysoký nadhoz, který navíc jde mírně dopředu. Ale najdeme i drobnosti, které by šlo vylepšit. Tak se na ně pojďme podívat.

1. chyba – držení rakety

Miloš dělá stejnou chybu jako několik předešlých hráčů a hráček, které jsem analyzoval a také popisoval v článku o nejčastějších chybách u podání. Tou chybou je špatné držení rakety, což je jednou z nejčastějších chyb u podání rekreačních hráčů. Na první pohled vidíme, že hraje podání takzvaně „na placku“, tedy drží raketu spíše forehandově a podobně jako u ostatních, také u Miloše z toho vyplývají i další chyby. Ale k těm se dostaneme později.

Bylo by ideální, aby Miloš držel raketu „na kladívko“, možná i mírně backhandově. Pak bude schopen dát míči větší rotací, čímž získá i více kontroly. A díky správnému držení rakety také snáze odstraní i následující chyby.

2. chyba – malé vytočení ramen

Uvedené špatné držení úzce souvisí s další chybou a tou je nedostatečné vytočení ramen. Miloš je před samotným udeřením míče v podstatě čelem k síti. Správně by mělo levé rameno při nadhozu směřovat do míst, kam podání plánuje zahrát a až pak rotací ramen a horní části těla dát míči energii.

3. chyba – loket vpředu

I další chyba je, podle mého názoru, důsledkem špatného držení rakety. Tou je loket vystrčený vpřed ještě před samotným udeřením míče. Miloš pak hraje své podání v podstatě jen předloktím a nedává míči dostatek švihu a ani rotace. Jak jsem psal v článku 4+1 nejčastější chyby nejen rekreačních hráčů při podání, je důležité dostat loket do takzvané “trophy position“. Ruka s raketou pak vygeneruje mnohem více švihu a tím Miloš získá pro svůj servis více rychlosti, jistoty a rotace.

4. chyba – pohyb nohou

Miloš nejprve zbytečně mírně posune levou nohu do strany (můžeme vidět na videu nahoře), což by ještě tolik nevadilo. Ale poté zvedne zadní nohu ze země ještě dříve než udeří míč. Tímto zvednutím nohy ztrácí tolik potřebnou stabilitu. Nemůže se pak dostatečně vytáhnout nahoru za míčem a ochuzuje o energii, kterou by mohl dát úderu váhou svého těla.

Milošovi doporučuji stát nohama mírně od sebe, pokud mu to očividně bolavé pravé koleno dovolí, mírně pokrčil kolena a z nich se následně odrazil nahoru za míčem.

Cvičení

Stejně jako u mnoha předchůdců o analýzu podání doporučím i Milošovi cvičení, kdy se postaví tak, aby byla pravá noha hned za levou a zahraje podání. Miloš by se měl u tohoto cvičení soustředit na:

  • posun levé nohy – ta by měla zůstat přilepená k zemi až do vytažení se za míčem
  • vytažení levé ruky co nejdéle za vyšším nadhozem než je zvyklý
  • trefení míče před sebou a až poté skok do kurtu

Shrnutí

Když se Milošovi podaří vylepšit výše uvedené chybičky, získá pro svůj servis mnohem více energie (z nohou a z celého těla), rotace a z toho vyplývající jistoty. Věřím, že se mu to podaří velmi rychle a brzy uvidíme nové video s dokonalým podáním 🙂

Kdo další má zájem o analýzu podání? Už se blíží naše slosování o tenisovou raketu Wilson Blade a další ceny tak posílejte 😉 Více informací o soutěži najdeš zde.

Další rozbory podání

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *