Analýza servisu – Klára

Máme tu další video s podáním od nadějné hráčky Kláry. Samozřejmě ji tímto přidávám jako ostatní do naší soutěže o skvělé ceny. Děkuji Kláře za důvěru, pokusím se jí nezklamat 🙂

Její podání vypadá na první pohled velmi povedeně, Klára zjevně už hraje tenis delší dobu a proto žádné zásadní chyby nevidím. Přesto zkusím najít nějaké možnosti ke zlepšení, aby její podání bylo ještě více nebezpečné pro její soupeřky.

1. chyba – pozice pravého lokte

Klářin pohyb u podání je plynulý a na první pohled bez chybičky, ale na fotce vidíme ne úplně ideální pozici rukou. Správná je pozice levé ruky, která ukazuje na míč, ale pravá ruka s raketou míří taktéž vzhůru, což je podle mého názoru zbytečný pohyb. Chybí mi výraznější vytvoření takzvané „trophy position“, kterou jsem popisoval v článku 4+1 nejčastější chyby nejen rekreačních hráčů při podání.

Kláře bych doporučil tuto pozici přehánět a dostat tím pravý loket níže. Vylepšením této chybičky se Klára dostane pod míč a bude schopná se více vytáhnout nahoru za míčem. Jako bonus získá i větší švih a její podání bude rychlejší.

2. chyba – přísun pravé nohy

Klára používá variantu s přísunem nohy, což není určitě špatně. Ale pravé koleno v jejím případě „předbíhá“ to levé. Toto postavení ji neumožňuje správné vytočení ramen, vrchní části trupů a boků a nemá ani dostatečnou stabilitu pro maximální odraz za míčem. Pravé koleno by mělo být po přisunutí za levým. Díky tomu bude stát vytočená bokem k síti a následně bude schopná využít mnohem více energie rotací horní části těla a boků.

A navíc si můžeme všimnout, že po přisunutí je pravá noha na špičce. Opět je to maličkost, ale toto postavení alá „baletka“ neumožňuje se Kláře pořádně se odrazit nahoru za míčem. Na druhou stranu musím uznat, že i tak Klára dokáže vyskočit dostatečně vysoko a dopředu (asi silná levá noha :)) Doporučil bych našlápnutí na větší část nohy. Díky tomu bude mít více stability, vyskočí z obou noh za míčem ještě výš. A navíc nebude tolik zatěžovat levou nohu.

3. chyba – malé vytočení ramen

A ještě jedna malá drobnost, nebo spíše doporučení. Klára je pokročilá hráčka a mohla by více využívat rotaci ramen. Spolu se snížením pravého lokte bude schopná dát míči více energie, rotace, čímž získá i více kontroly.

Cvičení

Kláře doporučím vyzkoušet cvičení na odstranění zejména chyby číslo 1. a tím cvičením je:

  • odložit raketu, vzít míč do ruky a hodit co nejdál
  • u hodu míčem je pozice ramen a lokte stejná tak jako potřebujeme mít u podání (pravý loket níže)
  • aby hodila Klára co nejdál, potřebuje vytočit ramena a využít k hodu celou horní část těla

Závěrem

Rád bych pochválil a dal za příklad, jak se Klára ukázkově a plynule podání „projde“. Využívá energii těla pro větší razanci svého servisu a když se jí podaří zapracovat na výše popsaných doporučeních, bude její podání ještě větší zbraní. Kláře přeji hodně tenisových úspěchů a bodů vyhraných přímo z podání 🙂

Další rozbory podání

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *