Analýza servisu – Jarek

Dalším zájemcem o analýzu podání je zahraniční tenista z dalekého Slovenska a jmenuje se Jarek. Tím je samozřejmě zapojen do slosovaní o skvělé ceny jako je raketa Wilson Blade a další. Díky Jarkovi za důvěru a snad mu mé rady alespoň trochu pomohou.

Hned po prvním zhlédnutí videa mě zaujalo pomalé švihnutí ruky při samotném podání. Jarek je velký chlap, který by mohl dávat ze servisu opravdu velké rány. Pečlivě se podíváme na video a zkusíme najít příčinu.

1. chyba – trefuje míč za sebou

Jarek skáče hluboko do kurtu, což velmi chválím. Ale chyba u Jarka je v tom, že skáče do kurtu ještě před udeřením míče. Tím ale hraje své podaní za sebou, jak je vidět na fotce. To není vůbec ideální, příliš zatěžuje rameno pravé ruky a změna by tedy byla dobrá i z hlediska eliminace zranění. Troufám si říct, že hlavně z tohoto důvodu není schopen naplno švihnout do míče a nedaří se mu předat míčku dostatek energie horní části těla. Doporučil bych se soustředit na udeření míče a až poté skočit do kurtu. Pomůže to Jarkovi se lépe vytáhnout nahoru a i švihnout naplno do míče.

2. chyba – strhává levou ruku/rameno dolů

Druhou chybou, která je velmi častá u rekreačních, ale i závodních hráčů, je brzké strhávání nadhazující ruky dolů. U Jarka je to podpořeno ještě navíc zlomením v pase před samotným udeřením míče, spojené s první chybou. Tím se nevytáhne nahoru a nemůže hrát podání v nejvyšším bodě. Doporučil bych Jarkovi nadhodit míček výš a vytáhnout se za levou rukou. Díky tomu udeří míč v nejvyšším bodě, jako vidíme tady na příkladu.

3. chyba – malý posun levou nohou

Tohle je spíše drobnost než chyba, Jarek před samotným udeřením míče zbytečně posune levou nohu. Nejprve správně přisune pravou, což by bylo ideální postavení pro podání, ale následně posune levou vpřed. Poradil bych Jarkovi zkusit obě varianty postavení a vybrat si, které z nich mu bude vyhovovat více. Nejprve přísun zadní nohy (bez nasledujícího posunutí) a nebo jen stát nohama mírně od sebe a vyskočit. Obě varianty jsou správné. Každému hráči vyhovuje něco jiného, ale Jarek dělá v podstatě obě varianty najednou.

Cvičení

Stejně jako u mnoha předchůdců o analýzu podání doporučím i Jarkovi cvičení, kdy se postaví tak, aby byla pravá noha hned za levou a zahraje podání. Jarek by se měl u tohoto cvičení soustředit na:

  • posun levé nohy – ta by měla zůstat přilepená k zemi až do vytažení se za míčem
  • vytažení levé ruky co nejdéle za vyšším nadhozem než je zvyklý
  • trefení míče před sebou a až poté skok do kurtu

Shrnutí

Jak jsem psal na začátku, Jarek ukázkově skáče do kurtu a když se mu podaří nejdříve udeřit míč ve vytažení před sebou a až poté pokračovat plynule tělem za míčem, dostane jeho podání potřebnou razanci i jistotu.

Doufám, že Jarkovi mé rady pomohou a za pár tréninků mi pošle své video, kde uvidíme jeho zlepšení 🙂

Ještě někdo další chce vyhrát raketu?

Kdopak se nám hlásí jako další na rozbor podání? Už brzy budu losovat výherce tenisové rakety Wilson Blade a dalších cen, tak na nic nečekejte a posílejte svá podání 😉 Více informací o soutěži najdeš zde.

Další rozbory podání

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *