Analýza servisu – Radek

Tak toto bude opravdu velmi krátká a stručná analýza, protože Radek je zjevně závodní hráč juniorského věku hrající na vyšší úrovni. A tak se dá i očekávat, že jeho podání nebude mít k dokonalosti daleko. Je vidět, že tenis hraje hodně dlouho a navíc pod vedením zkušených trenérů. Radek má správně vytočená ramena, dostatečně vysoký nadhoz, míč udeří před tělem a následně podání projde. Díval jsem se opravdu důkladně a žádné zásadní chyby jsem nenašel. Až na dvě drobnosti.

Chyba č.1. – posun levé nohy

Nejspíš to Radek běžně nedělá, ale na videu je vidět, jak po nadhozu posune levou nohu dopředu. Mezi nohou a základní čárou má dostatek místa, takže si to může dovolit a nehrozí mu přešlap. Ale pro samotné podání to není ideální. Nejen že posune nohu dopředu, ale navíc špičku levé nohy vytočí více k síti. Tím krapet ztrácí stabilitu, nebo spíš posouvá těžiště dopředu. Ale jak jsem zmínil, toto není zásadní chyba, jen je to pohyb navíc, který je zbytečný.

Chyba č.2. – pravý loket blízko u těla

Z videa je vidět, že Radek má u podání velmi dobrý švih a míč tak letí slušnou rychlostí. Ale mohl by dávat ještě větší rány :), kdyby dal ve smyčce loket pravé ruky dále od těla nebo lépe řečeno o něco výše. Raketa by tak ze smyčky měla delší dráhu a mohla by předat míči více energie.

Závěrem

Jak jsem psal na začátku, Radek je závodní hráč, tipuju že v juniorských letech a podle toho také jeho podání vypadá. Má správnou techniku a není moc co vylepšovat.

Naopak na co bych rád upozornil a dal za příklad, je jak Radek ukázkově podání „projde“. Využívá tak bezezbytku energie těla pro ještě větší razanci servisu. Další věcí vhodnou k inspiraci je pohyb levé ruky po samotném úderu. Můžeme si všimnou, že levá ruka po úderu skončí daleko za tělem. Je to tím, že Radek využil na maximum rotaci horní části těla. No prostě, z Radkova podání si většina z nás může brát příklad 🙂

Další rozbory tenisového podání

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *