Skákání přes švihadlo není jen zábava pro děti

skákání přes švihadlo

Pokud jsi vyrůstal/vyrůstala v dobách hluboké totality stejně jako já, určitě si živě představíš ten hnědý provaz s dřevenými držadly. Bylo doménou spíš děvčat s copánky a cvičkami na nohách. A pro nás, chlapce, bylo povinné skákání přes švihadlo v hodinách tělocviku naprostou potupou srovnatelnou jako když současný páťák nemá nejnovější iPhone. A tento mýtus, že švihadlo je jen pro holky, je v nás asi zakořeněný dodnes. A to je škoda. Velká škoda.

Skákání přes švihadlo lepší než běh?

Za mladých let jsem běhával rád, dovolil bych si parafrázovat hlášku z jednoho filmu „běhám rád, běhám dobře“. Ale po menší rekonstrukci kolene z před pár let mi doktor běhání výslovně nedoporučil a já musel najít vhodnou alternativu. Vzpomněl jsem si na mladí, kdy jsem měl ještě ambice se stát alespoň pokročilejším tenisovým polorekreantem. To jsem si dlouhá zimní odpoledne krátil právě skákáním přes švihadlo a neslo to své ovoce. Zlepšila se tím má kondice a i rychlost pohybu po kurtu se o něco zvýšila. Nebýt notně dřevěných rukou a totální absence tenisového myšlení, mohl jsem to i někam dotáhnout…

Abych to zkrátil, místo běhu jsem po operaci menisku jako kardio cvičení zařadil právě skákání přes švihadlo a poznávám nesporné výhody tohoto druhu pohybu.

Proč skákat přes švihadlo?

  1. Nebolí mě koleno/a – když jsem přes zákaz doktora zkusil běhat, koleno bolelo a to dost. Navíc jsem běhal na kvalitním běžeckém pásu, který je přece jen šetrnější než asfalt. Přes švihadlo můžu skákat půl hodiny a kolena jsou v pohodě.
  2. Skákání přes švihadlo zabere méně času – říká se, že 10 minut skákání přes švihadlo nahradí 30 minut běhu. Nevím, nedělal jsem žádné studie či výzkumy, ale dává to smysl. Obvykle skáču 10 – 20 minut, ale to je na každém, kolik chce nebo vydrží.
  3. Dokonalé vyčištění hlavy – jasně, vypnout hlavu mohu i u běhání, hrání hokeje a dalších činností. Ale skákání přes švihadlo je přece jen náročnější na koordinaci pohybů rukou a nohou a hlavně ze začátku to chce velké soustředění.
  4. Ať prší nebo sněží – skákat přes švihadlo můžeme kdykoliv, za jakéhokoliv počasí. Stačí si najít menší prostor a můžeme skákat. Samozřejmě paneláková kuchyně o velikosti 0,5 x 1 metr asi nebude ideální, ale vždy se nějaké to vhodné místo najde.

Jak vybrat švihadlo?

Už to není jako za dávných časů, kdy byl k dostání jen výše zmiňovaný hnědý kus provazu s dřeveným držadly. V dnešní době je opravdu velký výběr švihadel různých barev, materiálů, s počítadlem, se závažím atd. Důležité je vybrat správnou délku. Většina prodávaných švihadel měří 2-3 metry. Správnou délku pro vás určite tak, že když se postavíte snožmo doprostřed švihadl a držadla švihadla byste měli mít zhruba ve výšce podpaží.

Doporučené délky švihadla

  • výška postavy do 150 cm = délka švihadla 210 cm
  • výška 160 – 170 cm = 250 cm
  • výška 170 – 180 cm = 275 cm
  • výška 180 – 190 cm = 285 cm
  • výška nad 190 cm = 300 cm

Skákání přes švihadlo je i zábava

Nedávno jsem na Instagramu narazil na profil svihej.cz, kde je spousta inspirativních videí, doporučuju je sledovat a zkoušet podle nich nové kombinace.

Video, jak skáče chromý stařec

…a jak rozbije švihadlo, nemehlo jedno.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *