Wilson Blade 98 v7 – recenze

Wilson Blade 98

Wilson Blade… co bych tak napsal… Jak jsem se zmínil ve videu pro Sportobchod (viz níže), tento model od Wilsonu jsem vždy přehlížel. Jasně, párkrát jsem si jej vyzkoušel, ale vždy jen na pár minut. Od 14 let (někdy těšně po druhé světové válce…) hraji s raketami, které jsou vyvážené do ruky a má ochota na tom cokoliv změnit se vždy rovnala nule.

Když jsem dostal zapůjčený nový model Wilson Blade v7, abych jej důkladně otestoval a mohl pak o něm něco alespoň trošku smysluplného říct ve zmíněné videorecenzi, bylo mi jasné, že jej musím porovnat i s dosluhujícím model. Přece jen rakety Wilson Blade jsou velmi oblíbené nejen mezi závodními a profi hráči, ale hraje s nimi i spousta rekračních hráčů. A ti by určitě poznali, že jsem s touto raketou nikdy nehrál a plácám nesmysly (což plácám i tak…)

Jaký je vlastně stávající model

Wilson Blade 98

Vypůjčil jsem si tedy současný model Wilson Blade 98 a byl rozhodnutý, že s ním budu hrát ne jen pár minut jako dřív, ale rovnou celý týden. Vybral jsem si variantu s hustotou pletení 18/20 a výpletem Wilson Revolve Spin s tvrdostí 26/25 kg, pro mě ideální kombinace, až na to vyvážení. Trošku jsem se toho týdne obával, přece jen mi Blejda nikdy k srdci nepřirostla. Ptal jsem se na názor i dalších hráčů, kteří s ní měli nebo mají zkušenosti a všichni se shodovali na tom, že se jedná o přísnou raketu, ze které míče letí hodně rychle a pokud se úder zahraje opravdu správně, tak i přesně. Ale jakmile není úder technicky správně zahraný, zaručeně míč poletí do prd…do pryč.

Věřil jsem jim, ale vždy si radši udělám názor sám. A měl jsem na to celý týden. Je pravda, že jsem od rakety Wilson Blade nic moc nečekal, tedy nic dobrého. Ale překvapila. A mile. Překvapila mě, jak byla stabilní a přesná. Ano, míče z ní letěly opravdu rychle právě díky vyvážení do hlavy. A ano, když jsem trefil míč výjimečně správně, tedy středem výpletu a včas, letěl míč, tam kam jsem zamýšlel se vcelku slušnou přesností. A díky tuhému, tvrdému rámu i při hře na síti odvedla svou práci obstojně.

Přiznávám, spletl jsem se

Když to shrnu, odehrál jsem s ní několik tréninových zápasů a musím uznat, že jsem této raketě celou dobu křivdil. Rozhodně bych si na ní zvykl a mohl s ní hrát dlouhodobě. Sice není tak ovladatelná jako rakety vyvážené do ruky, ale rozdíl určitě není velký. A oproti nim zas dá míči více energie. Ale má opravdu tvrdší, stabilní rám a hra s ní tak může být přesná, pokud to hráč umí. Prostě mě dosluhující model Wilson Blade 98 příjemně překvapil a já konečně mohl začít s klidným svědomím testovat i nový model s označením „v7“.

Wilson Blade 98 v7

Parametry Wilson Blade 98 v7

  • Váha: 305 gramů
  • Velikost hlavy: 98 in2 (632 cm2)
  • Vyvážení: 320 mm
  • Šířka rámu: 21 mm
  • Tuhost rámu: 62 RA
  • Vzor výpletu: 18/20 a 16/19
  • Použitý výplet: Wilson Revolve Spin 1,25 mm
  • Napětí výpletu: 25 x 24 kg

Jak moc je jiný nový model Wilson Blade

Nový model Wilson Blade 98 se od předešlé verze neliší jen mírně pozměněným designem, který neskrývá inspiraci v raketách Wilson Clash. Rozdíly mezi starým a novým modelem jsou dva, tedy mám na mysli ty zásadní. Prvním rozdílem je vyvážení. Místo 325 mm je nový model vyvážený více do ruky (320 mm). Pro mě vcelku potěšující informace. Druhým rozdílem je využítí technologie rámu, kterou známe z revolučního modelu Wilson Clash (recenze Wilson Clash 100 a Wilson Clash 98). Jen ve zkratce, Wilson Clash má unikátní rám, který je hodně pružný (opravdu hodně), ale zároveň poskytuje dostatek kontroly a přesnosti. Samozřejmě přesnost je v rámci možností, nemůžeme ji srovnávat například s Wilson Pro Staff nebo právě s dosluhujícím modelem Wilson Blade. Rakety Wilson Clash díky novému rámu dávájí úderům hodně energie a spinu a navíc výrazně pomůžou i při ne úplně ideálně trefených míčích. Byl jsem zvědavý, co tato technologie provede s modelem Wilson Blade.

Wilson Blade 98 v7

Hned od prvních úderů s novým modelem Blade 98 je znát, že rám rakety je měkčí a pružnější. Ne, tak jako Wilson Clash, ale oproti původní verzi tam rozdíl je. Co to znamená pro hráče? Nárůst energie, kterou předá raketa míči, je opravdu znatelný. A díky měkčímu rámu není raketa tak náročná jako její předchůdce, má větší sweetspot (plocha výpletu ideální pro úder) a tedy odpustí nedokonalosti v technice či načasování úderu.

Co z toho vyplývá? I když se jedná o vrcholný model z řady Wilson Blade, který je/býval vhodný pro závodní či profi hráče, je nyní více „rekreantčtější“ – hrozný slovo, ale hned jej vysvětlím. S předešlým modelem bylo náročné hrát. Hráč musel mít techniku úderů na hodně slušné úrovni, aby využil vlastnosti rakety Wilson Blade. Ta se mu pak odměnila razancí, stabilitou a přesností. Nový model je pohodlnější a dokaže s ní bez větších problémů hrát i středně pokročilý rekreační hráč. Ano, míče z ní letí opravdu rychle a není potřeba brutálního švihu, svou práci odvede právě pružnější rám. I sweetspot je větší, a tak není potřeba trefit míč přesně středem rakety, aby úder směřoval tam, kam má.

Nadšení, ano nebo ne?

Osobně mám z nové Wilson Blade 98 v7 rozporuplné pocity. Jasně, je nyní mnohem univerzálnější, tedy ji využije mnohem větší spektrum hráčů různých úrovní. Na druhou stranu to je, nebo spíše má být model určený závodním a profi hráčům. A ti spíše ocení tuhý, stabilní rám a tedy i větší kontrolu a přesnost úderů.

Rakety Wilson Blade 98 v7 jsem půjčil i několika hráčům v mém okolí, vesměs to jsou buď pokročilejší rekreační hráči nebo závodní hráči nižších úrovní a většina z nich byla nadšená. Oceňovali hlavně energii, s jakou míče z rakety letí. …přece jen každý chce dát co největší ránu, že 😀

Měl jsem možnost hrát s verzí, která má hustotu pletení 18/20, tak i 16/19. Jak jsem psal už v několika článcích, mě osobně víc vyhovuje hustější pletení (18/20), mám pak větší kontrolu. Ale musím říct, že jsem nepocítil velký rozdíl i u pletení 16/19, které dávalo mým úderům přece jen trošku více spinu.

Někdo může být nadšený

Co říct na závěr, Wilson Blade 98 v7 není jen o změně designu, je to do velké míry přepracovaný model, který se oproti tomu předešlému dost liší. Pro někoho tyto odlišnosti budou přínosem, zejména pro rekreační hráče. Na druhou stranu si myslím, že závodní hráče tato změna moc nepotěší. Ale co já vím, třeba se pletu… 🙂

Přednosti:

  • Snazší ovladatelnost
  • Ne tak náročná raketa
  • Hodně energie

Nevýhody:

  • Menší přesnost
  • Menší cit

Hodnocení Wilson Blade 98 v7

  • Základní údery: 4/5
  • Voleje: 4/5
  • Servis: 5/5
  • Přesnost: 3/5
  • Cit: 3/5
  • Energie úderů: 5/5
  • Spin: 4/5
  • Moje hodnocení: 3/5
Tenisové rakety koupíš výhodně na Sportobchod.cz 😉
Hodnocení
Kdy:
Co:
Wilson Blade 98
Jak:
31star1star1stargraygray

  1. Dovolým si upozorniť, že v článku je chybne prezentovaná myšlienka, že pružnejšia raketa dáva loptičke vačšiu energiu….skutočnosti je tomu presne naopak, flexibilná raketa sa po kontakte loptičky síce viac ohne ale loptička vždy opustí raketu skôr ako tá by dokázala predať energiu naspať vratným pohybom…toto platí len pre výplet, kde pružnejší v zásade predáva viac razancie….a rovnako je opačne tvrdenie, že pružný rám má vačší sweetspot, je to presne naopak!!!!….celá recenzia potom vyznieva uplne zcestne, ked niekto neovláda takéto základné pravidlá o parametroch rakiet.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *