Dělejte méně chyb z forehandu

Většina z nás tenistů nechce dělat při tenisu zbytečné chyby. A v tom nám pomůže topspin, neboli horní rotace. V tomto videu se podíváme na to, jak zlepšit topspinový forehand. A využijeme jednu skvělou pomůcku s názvem Topspin Pro.

Obsah videa:

  • 0:22 obecně o topspinu u forehandu
  • 0:56 správné držení tenisové rakety
  • 2:07 zásadní pohyb u topspinu tenisovém úderu
  • 2:54 postavení nohou u topspinového forehandu
  • 3:05 častá chyba u tospinu
  • 3:26 trénink topspinového forehandu
  • 5:37 to nejdůležitejší u topspinu
  • 5:57 pomůcka Topspin Pro

Video Dělejte méně chyb z forehandu – Topspin + skvělá pomůcka Topspin Pro

Nikdo z nás tenistů nechce dělat zbytečné chyby ať do sítě nebo do autu. Proto je potřeba dát míčku horní rotaci neboli topspin. V dnešním článku si řekneme, jak správně hrát forehand s horní rotací.

Obecně o topspinu

Za mých mladých let se hrály a učily údery na přímo, bez rotace. Až v dnešní moderní době se hráči snaží hrát s maximem horní rotace, aby míč letěl bezpečně vysoko nad sítí a dopadl do kurtu a to i když dáme míčku hodně energie.

Správné držení rakety

Někteří rekreační hráči hrají forehand s nataženou rukou a nepoužívají zápěstí, proto úderu nemůžou dát horní rotaci. U topspinového úderu je potřebná správná práce zápěstí. Neméně důležité je i držení rakety. Pokud držíme raketu takzvaně na kladívko, patrně spin do úderu nedostaneme. Je potřeba mít forehandové držení tak, že spojnice palce a ukazováčku byla na té kratší boční plošce gripu rakety a nebo ještě více. Díky tomuto držení můžeme dát míčku spin. V dnešním článku si nebudeme říkat, jak správně hrát forehand, ale zaměříme se právě jen na to, jak hrát topspin. Jen pro jistotu, u forehandu je potřeba udělat včas nápřah, mít správné držení a hlavně udeřit míček před tělem. U topspinu nejde jako u forehandu napřímo energie zezadu dopředu, ale zespodu nahoru.

Zásadní pohyb u topspinu

Míčku dáme horní rotaci tak, že hlavou rakety jdeme pod míč a následně pohybem zápěstí a předloktí pokračujeme nahoru do protažení. Zásadní je pohyb zápěstí a předloktí, je to podobné jako když stěrač stírá na předním okně auta. Právě díky tomuto pohybu, míček bude déle na strunách rakety a my tím získáme větší kontrolu a míčku dáme onu horní rotaci.

Postavení nohou

Topspinový forehand se lépe hraje z otevřeného postavení. Díky tomuto postavení jsme schopni jít lépe z kolen nahoru.

Častá chyba u topspinu

Častou chybou, pokud už hráč hraje s topspinem je to, že po samotném úderu hráč zápěstí zavře hned po udeření před tělem. Tím má míček krátce na své raketě a spíše jej strhne do boku nebo do sítě. Je potřeba úder protáhnout až k rameni.

Trénink topspinového forehandu

U topspinového forehandu je důležité se dostat při nápřahu hlavou rakety pod míček a následným pohybem zápěstí a předloktí jít hlavou rakety nahoru. A nyní už použijeme zmiňovanou pomůcku s názvem Topspin Pro. Ta je ideální v tom, že má dvě plošky, kterých bychom jsme se neměli raketou dotknout a jen roztáčet míček v této pomůcce. Začneme tak, že odložíme raketu, správně se postavíme na forehand ideálně do otevřeného postavení, přiložíme dlaň nebo prsty na míček a pohybem zápěstí a předloktí míček roztočíme. Pokud si tento pohyb zažijeme, můžeme vzít raketu a opět v otevřeném postavení přiložíme raketu na míček a krátkým pohybem zápěstí a předloktí míček roztočíme. Je důležité, aby horní hrana rakety šla vodorovně nahoru s pomocnou deskou. Nesmíme se dotknout této plochy. Takže přiložíme raketu na tenisák a švihem jej roztočíme. Jak si tento krátký pohyb zažijeme, můžeme už udělat krátký nápřah a opět míček roztočit. Čím víc si zvykáme, děláme větší a větší nápřah až se dostaneme do stádia, kdy zahrajeme nebo předvedeme celý forehandový pohyb včetně udeření míče a protažení až k rameni. A další level je ten, pokud máme prostor, že můžeme využít tuto pomůcku i k trénovaní v pohybu, kdy se rozběhneme a v pohybu zahrajeme topspinový forehand.

To nejdůležitější u topspinu

Toto bylo pár rád, jak zlepšit topspinový forehand, abych to shrnul, tím nejhlavnější je pohyb zápěstí a předloktí. Díky tomu dáme míčku horní rotaci. Je potřeba mít uvolněné zápěstí, ale pozor neznamená to, že povolíme úchop rakety.

Pomůcka Topspin Pro

Na nácvik topspinového forehandu je skvělá pomůcka Topspin Pro. Ta je výborná pro rekreační hráče, začátečníky, děti. Můžeme ji využívat po celý rok, zvláště se hodí v tomto období, kdy moc hrávat nemůžeme. Poskytne nám skvělou možnost natrénovat, jak topspinový forehand, tak i jednoručný, obouručný beckhand nebo i slice. Pomůcku Topspin Pro nám zapůjčila firma Racket Sport. Moc jí za to děkuji a už během února bude tato pomůcka k dostání v obchodech. Budete si ji moci koupit například na mém oblíbeném Sportobchodu.

Pokud máte nějakou otázku ohledně topspinového forehandu nebo jakéhokoliv jiného úderu napište nám.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *