Tenisová raketa Wilson Pro Staff RF97 Autograph 2019 – recenze

Wilson Pro Staff RF97 Autograph 2019

Roger Federer. Jméno, které všichni znají. Pojem. Legenda. Bůh. Ať už patříš, stejně jako já, mezi jeho fanoušky nebo naopak nepatříš, musíš uznat, že je to výjimečný hráč, který dosáhl neskutečných úspěchů. A to ještě nekončí…

…jsem se trošku zasnil a zapomněl o čem tento článek vlastně má být. Článek nemá být recenzí na Rogera Federera, ale na jeho tenisovou raketu. Tak pojďme na to.

Menší představení rakety Wilson Pro Staff RF97 Autograph 2019

Ve stínu nečekané a dost neuvěřitelné změny značky svého oblečení (Nike vyměnil za Uniqlo) Roger obměnil i tenisové rakety. Ale oproti zmíněné výměne dodavatele oblečení je nová tenisová raketa jen změnou spíše kosmetickou. Tedy ne spíše, ale doslova. A k tomu se dostaneme.

Už dva roky hraje Roger s modelem Wilson Pro Staff RF97 Autograph, který se oproti jeho dřívějším raketám liší hlavně velikostí hlavy (97 palců místo 95). Model na rok 2019 je v podstatě totožný, jen celočerný design doplnily dva bílé pruhy po stranách rakety. Jinak zůstaly parametry stejné.

Parametry Wilson Pro Staff RF97 Autograph 2019

  • velikost hlavy: 626 cm2
  • váha: 340 gramů bez výpletu
  • šířka rámu: 21,5 mm
  • vyvážení rakety: 305 mm
  • vzor výpletu: 16/19

Už podle těchto parametrů je každému jasné, že to rozhodně není raketa vhodná pro rekreačního hráče a ani se nehodí do rukou ženy tenistky (až na výjimky, viz níže). Vyšší váha je přece jen znát a „utáhnout“ tuto raketu chce nejen dobře zvládnutou techniku úderů, ale také slušnou fyzickou kondici a sílu. Podle mě raketa Wilson Pro Staff RF97 nebude sedět ani plejerovi vyznávajícímu typický antukový tenis založený na brutálně přeliftovaných míčích atakujích nízko pohybující se letadla.

Pro koho Wilson Pro Staff RF97 Autograph 2019 je?

Wilson PRO STAFF RF97 Autograph 2019Popsal jsem, pro koho Rogerova prostafka není určena. Ale pro koho je? Pro Rogera Federera 😀 Kvality této rakety určitě využije velmi pokročilý hráč hrající útočný tenis, jehož hlavní zbraní je přesnost úderů. Přece jen raketa nic neodpustí a pokud úder není technicky precizně provedený, míč patrně poletí mimo zařízení (kurt). Na druhou stranu, kdo dokáže zkrotit její výše popsané parametry, získá téměř chirurgicky přesný nástroj s jehož pomocí bude na počkání „čistit lajny“ (není myšleno drogovou terminologií…).

Moje zkušenosti s Wilson Pro Staff RF97 Autograph 2019

Už dřív jsem měl možnost hrát s předešlým (celočerným) modelem rakety a jak jsem psal výše, nový model se změnil v podstatě jen kosmeticky (barevně). A mé pocity ze hry s ní byly stejné jako s předchozí generací. Pocitově je raketa opravdu těžká a to jsem zvyklý hrávat s raketami o váze 315 gramů. Na druhou stranu je bod vyvážení hodně do ruky (305mm), což do jisté míry usnadňuje manipulaci s raketou. Při včasné přípravě na úder, správném přenesení váhy těla proti míči a úderu před tělem se raketa odvděčí úžasným pocitem kontroly, stability a přesnosti. A o razanci úderu ani nemluvím. Ale pokud jedno z toho vynechám nebo jen lehce podcenním, můžu se těšit na pořádný „kopanec“, který projede celou rukou až do ramene. Kde se parametry rakety projevily v tom nejlepším světle byla hra na síti. Voleje hrála v podstatě sama, svou vahou se postarala o přesný volej či smeč (samozřejmě pokud jsem jí to sám nějak neposr…nepokazil). U podání jsem opět cítil její gramy navíc a bez precizního provedení jsem nebyl schopný trefit kloudný servis.

Suma sumárum

Wilson Pro Staff RF97 je opravdu hodně náročná raketa, se kterou si neporadí jen tak každý. Ale je to také o zvyku. Váha je sice vyšší, ale dá se na ni zvyknout (zvlášť, když zvedáš na bench 300kg…což bohužel nezvedám). Je pravda, že jsem na vlastní oči viděl hrát s touto raketou jen jednoho člověka a o druhém jsem slyšel. Ani mezi závodními hráči, které potkávám na turnajích, ji nikdo nemá. A ty dvě výjimky? Jedním je prý až nezdravě fanatický fanoušek Rogera, který má snad i spodní prádlo stejné, jaké používá jeho modla. A druhým je žena, závodní hráčka, která ale tuto raketu zvládá až nečekaně slušně. Osobně bych si na tuto raketu netroufnul, jsem přece jen už starší model, pro kterého je úspěch, když se ráno ještě probudí a je schopný vstát z postele. Ale být o 20 let mladší, asi bych neodolal 🙂

EDIT 17. 7. 2018
Wilson Six.One 95Dva dny po testu Wilson Pro Staff RF97 jsem si notně impulzivně (o tom napíšu článek někdy příště) pro sebe pořídil Wilson Six.One 95 s váhou 334 gramů a po pár dnech a jednom turnaji musím říct, že jsem spokojený. Ale uvidíme, co bude dál…

Poděkování

Chci tímto poděkovat za zapůjčení a vypletení rakety internetovému obchodu Sportobchod.cz 😉

Hodnocení
Kdy:
Co:
Wilson Pro Staff RF97 Autograph 2019
Jak:
41star1star1star1stargray

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *