Omotávky na tenisovou raketu – velký test

Známe to snad všichni, výběru správné tenisové rakety obvykle věnujeme až přehnaně času a mnohdy i psychických sil. Někdy by se mohlo zdát, že pro některé jedince je to rozhodnutí mnohem důlěžitější a náročnější než výběr životní partnerky či partnera. Ale toto dilema (myslím výběr rakety) obvykle děláme jednou za několik let. Co však mnozí z nás řeší o poznání častěji je výběr tenisové omotávky. Je to sice investice v řádek několika desítek korun, přesto bychom ji neměli odbývat a koupit první, která nám příjde pod ruku. A proto jsme si na tento měsíc dali za úkol vyzkoušet ty nejpoužívanější tenisové omotávky a zjistit, jaké jsou mezi nimi rozdíly.

Výběr tenisových omotávek je opravdu široký

Je to tak, vybere si opravdu každý. Sám jsem byl překvapený, kolik omotávek různých značek, barev či tlouštěk na trhu je. Musím se přiznat, osobně jsem omotávky na raketu nijak neřešil. Byl jsem zvyklý, že když jsem dal raketu na vypletení, dostal jsem ji zpět i s novou omotávkou. A jelikož jsem praskal výplet cca po 2 hodinách hraní, tak omotávka nikdy neměla moc šancí dojít až na hranici své životnosti.

Na nápad udělat důkladné testování tenisových omotávek mě navedly časté scény v mém mateřském oddíle, kde nezávisle na sobě několik hráčů a hráček řešilo, jaké omotávky používají a které jsou nejlepší. A dokonce až díky nim jsem zjistil, že omotávky se nevyrábí nejen v různých barvách, ale dokonce v různých tloušťkách. No jo, člověk se pořád učí…

Jaké omotávky jsme testovali?

S kolegou Dominikem jsme vybrali podle nás ty nejpoužívanější tenisové omotávky a postupně je všechny vyzkoušeli…a ještě zkoušíme.

Náš výběr omotávek

  • Tourna Grip XL
  • Wilson Pro Soft Overgrip
  • Tecnifibre ATP Pro Contact
  • Head Super Comp
  • Tecnifibre ATP Pro Dry
  • Head Xtreme Soft
  • Babolat My Overgrip
  • Tecnifibre ATP Pro Players

Možná přibudou další, třeba na základě žádostí vás, čtenářů 😉 A teď už k samotnému testování omotávek…

Tourna Grip XL

Tourna grip XLTyto omotávky jsou velmi oblíbené u pokročilejších hráčů a dost často jsou vidět i na raketách světových hráčů jako je například John Isner, Richard Gasquet, Sam Querrey, David Ferrer, Kevin Anderson, Genie Bouchard nebo bratři Bryanovi. Nikdy jsem neměl s omotávkami této značky zkušenosti, nejspíš proto, že jejich tradiční modrá barva se mi nehodila k raketám 😀 První pocit, který jsem z nich měl, že jsou neskutečně tenké. Měl jsem však obavu, že nebudou zvládat kvanta potu, které mé neohrabané ruce při hraní produkují. Opak byl pravdou a byl jsem mile překvapen, že dokázaly pot skvěle absorbovat a hraní s nimi bylo i díky jejich menší tloušťce opravdu příjemné. A když jsem od mnohem zkušenějšího (myslím co se týká tenisových omotávek) kolegy Dominika zjistil, že se vyrábějí i v mé oblíbené bílé barvě, málem jsem na rychlo udělal objednávku zepár desítek kusů.

Ale neudělal jsem. Důvod? Po velmi krátké době se mi pod rukama začala omotávka Tourna Grip trhat, jak je vidět na fotce. V použitelném stavu mi vydržela cca 20 minut. Po 30 minutách už byla jako po setkání s notně hladovým pitbulem a po hodině hraní…škoda mluvit. Profesionální hráči, kteří mění rakety po 7 gamech a vybavení dostávají, toto jako problém nejspíš nevidí. Ale u mě, co by průměrně vydělávajícího živnostníka, který už těžko získá nějakého sponzora, by byly časté investice do těchto omotávek velký luxus.
tenisová omotávka Tourna Grip

Výhody

  • skvěle odvádí pot
  • lepší cit při úderech

Nevýhody

  • velmi krátká životnost
  • vyšší cena

Závěr: omotávky Tourna Grip bych doporučil náročným hráčům, kteří chtějí mít to nejlepší vybavení a neřeší, kolik to stojí.

Wilson Pro Soft Overgrip

Wilson Pro Soft OvergripS touto omotávkou mám vcelku velké zkušenosti, používal jsem ji v minulých letech. Je mnohem měkčí než Tourna Grip a má ten „lepivý“ efekt, díky kterému je velmi pohodlná. A pokud někoho trápí puchýře při častém hraní, s touto omotávkou by nemusel tolik trpět. Musím vyzdvihnout i delší životnost, s přehledem mi vydržela i více jak 4 hodiny hraní. Na druhou stranu neumí tak dobře odvádět pot, zvlášť při extremních vedrech, které letos jsou (byly).

Jak jsem psal výše, omotávky Wilson Pro Soft Overgrip jsem používal dlouho a kdybych neměl jiného favorita, s klidným srdcem bych se k nim vrátil. Rozhodně jim patří velké plus za poměr cena/výkon. Svou službu odvedou jak u začínajících tenistů, tak i u těch pokročilejších.

Výhody

  • nízká cena
  • lepivý efekt
  • šetrnější k ruce

Nevýhody

  • horší absorce potu

Závěr: omotávky Wilson Pro Soft Overgrip bych doporučil rekreačním i závodním hráčům, kteří chtějí za své peníze hodně muziky…dobře, tak omotávky s dlouhou životností.

Tecnifibre ATP Pro Contact

Tecnifibre ATP Pro ContactS produkty od značky Tecnifibre jsem se setkal před rokem a půl a velmi mě překvapily svou kvalitou. A proto omotávek od této značky máme v testování více než ostatních. Tecnifibre Pro Contact jsem zkoušel poprvé a první pocit byl ještě lepší než u výše zmíněné Wilson Pro Soft Overgrip. Díky tloušťce 0,6 mm a speciální technologii WaxResin byl pocit přilnavosti ještě výraznější než u té od Wilsonu. Měl jsem pocit, že se ruka k omotávce snad přilepila. Tento dobrý pocit mi bohužel vydržel jen něco málo přes půl hodiny hraní, kdy se začala trhat. Ano, možná to bylo způsobené tím, že raketu držím jako prase kost. Ale to si přece nepřiznám…

Výhody

Tecnifibre ATP Pro Contact

  • pocit přilnavosti
  • velmi měkká a pohodlná

Nevýhody

  • kratší životnost

Závěr: omotávky Tecnifibre ATP Pro Contact bych doporučil těm, kteří vyžadují vyšší přilnavost a naprostou jistotu při držení rakety.

Head Super Comp

Head Super CompOproti omotávkám od Tecnifibre s těmi od Headu nemám vůbec žádné zkušenosti. A musím hned na začátku přiznat, že Head Super Comp mě překvapily, příjemně překvapily. Sice mají tloušťku 0,5 mm, čímž patří do zlatého středu, ale působila „tlustějším“ dojmem. Ze začátku jsem si nebyl jistý, zda místo omotávky na držátku nemám gumovou rukavici (což není příjemný pocit – teda pokud se nevyžíváš v latexu…), ale postupně jsem si zvykl. Pocit při hraní se nedal srovnat například s Tourna Gripem, ale za to životnost, ta mě překvapila hodně. Ani po intenzivním dvouhodinovém tréninku nebyla žádná známka poškození a omotávka byla stále jak nová. Je to první omotávka v testování, která v tomto měřítku obstála.
Head Super Comp po hraní

Výhody

  • dlouhá životnost

Nevýhody

  • (ne)příjemný latexový pocit

Závěr: omotávky Head Super Comp jsou skvělou volbou pro šetrné hráče, kteří nechtějí měnit omotávku po každém hraní.

Další část článku z testování omotávek přidáme během pár dnů, tak sleduj náš Instagram nebo Facebook, ať ti nic neunikne 😉 A napiš níže do komentáře, s jakými omotávkami máš zkušenosti ty a které bys třeba doporučil.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *