Jak vybrat tenisovou raketu?

tenisové rakety pro rekreační tenisty

Je jasné, že bez rakety si tenis nezahrajeme a v tomto článku se vám pokusíme poradit, jak se vyznat v záplavě parametrů tenisových raket, aby jste si vybrali tu správnou tenisovou raketu. V jednom z článků jsme už probírali, jak vybrat tenisový výplet a říkali jsme, že tenisový výplet je srdce rakety. Tak jak důležitý je rám tenisové rakety?

Tenisový rám je velmi důležitý, řekl bych, že tenisový výplet dělá 40% a rám rakety 60%. Podle čeho si vybrat tu správnou tenisovou raketu pro nás? Podle barvy, aby nám ladila k oblečení to asi nebude 🙂 I když někdy, když hrajeme opravdu špatně, tak chceme aspoň na tom tenisovém kurtu dobře vypadat.

Jak vybrat tenisovou raketu

Jak často měnit tenisovou raketu? Je to individuální, záleží na tom, jak často hrajete. Pokud hrajete tři krát nebo čtyři krát týdně, tak by měla mít raketa životnost dva roky. Záleží také na tom jestli máte raketu jednu, dvě nebo tři jako mají třeba závodní hráči a ty rakety střídáte a to prodlouží jejich životnost. U pokročilých, často hrajících rekreačních hráčů bych řekl, že ty dva až tři roky.

Jde nějak poznat, že to má raketa už za sebou? Jde to poznat, že je například zlomená :-). Ale teď vážně, troufnu si říct, že to spíše nepoznáte, pocit ze hry dělá i výplet takže poznat, že je raketa vypráskaná je celkem náročné, pozná to hodně zkušený hráč.

A nyní si už řekneme ty nejhlavnější parametry, které jsou důležité při výběru tenisové rakety.

Váha tenisové rakety

vybrat tenisovou raketu

Váha je asi tím nejhlavnější parametrem. Pohybuje se u raket od 250 až 340 gramů. Je potřeba počítat s tím, že když přidáme výplet a omotávku tak celková váha rakety se o něco zvýší. Pro začátečníky bych doporučoval lehčí rakety. U žen bych doporučil raketu s váhou od 265 až 275 gramů a u mužů 285 až 295 gramů. U těch pokročilejších bych doporučoval rakety s větší váhou. Pro pokročilejší rekreační hráče bych doporučoval rakety 295, 300 gramů a nebál bych se raket i s váhou 305 nebo 310 gramů. Záleží hdoně na vývážení rakety. Pokud raketa váží 300 gramů a je vyvážená směrem do hlavy tak se nám pocitově zdá težší. Pokud má stejnou váhu 300 gramů a je vyvážená do ruky tak se nám zdá naopak lehčí a snáze se nám s ní manipuluje. Tažke pro začátečníky lehčí raketa, pro pokročílé těžší raketa ta nám přináší více stabily a přesnosti.

Podíváme se podrobněji na to vyvážení, které jsem už zmínil. Co to vyvážení vůbec znamená a pro koho je lepší vyvažení směrem do ruky a pro koho do hlavy?

Vyvážení rakety

jak vybrat raketu

Vyvážení je body na raketě, když ji dáme vodorovně na ukazováček tak podle toho bodu se nám bude naklánět směrem do hlavy a nebo naopak do držátka. Udává se v milimetrech. Pohybuje se zhruba od 305 až 345 milimetrů, čím větší číslo to je tím je více vyvážená do hlavy, čím je nižší tak je vyvážená více do ruky. Vyvážení do hlavy je vhodné pro začátečníky. Díky tomu, že je raketa vyvážená do hlavy dáme míčku větší energii na druhou stranu s takovou raketou se hůře manipuluje, ale vetšinou jsou tyto rakety lehčí a tím se to vykompenzuje. Pro ty pokročilejší hráče je vhodnější raketa spíše vyvážená na střed nebo do ruky, k tomu je potřeba mít zvládnutou techniku úderů a rychlý švih zápěstím, ale s takovou raketou se snáze manipuluje.

Takže většinou když jsem začátěčník nemusím řešit vyvážení, vyberu si lehčí raketu a ta bude zpravdila vyvážená více do hlavy.

Velikost hlavy rakety

jak vybrat tenisovou raketu

Dalším parametrem je velikost hlavy rakety. Pro koho jsou lepší menší hlavy rakety pro koho větší a jaký je standart? Můžeme říct, že čím větší hlava rakety tím je vhodnější pro začátečníky nebo méně pokročilé. Přece jenom je to vetší plocha rakety a větší sweet spot. Když je hlava rakety menší je vhodná pro pokročilejší hráče. Řekl bych, že když je velikost hlavy větší než 645 centimetrů čtverčních neboli 100 palců čtvečních tak je spíše pro ty méně pokročilé. Co je méně než zmíněných 645 centimetrů čtverečních tak je pro ty závodní nebo pokročilé hráče.

Co je to vlastně sweetspot?

Sweet spot je tedy ideální bod úderu a když je raketa menší je hra přesnější. Pokud je hlava rakety větší, tím je méně přesná, ale hra s ní je snažší. Některé rakety dnes uvádí, že mají větší sweet spot díky použité technologii i když je menší hlava, ale tam je ten rozdíl opravdu malý. Tento parametr se nikde neuvádí takže nepoznáme když budeme raketu vybírat na eshopu ani osobně na prodejně. Poznáme to jen tehdy, že si raketu vyzkoušíme. A pokud jste úplný začátečník nechal bych si poradit od odborníků z obchodu. Pokud jste zkušenější tak už poznáte.

Pružnost rakety

jak vybrat tenisovou raketu

Dalším parametrem je pružnost rakety, kterou velmi často zmiňuji v recenzích raket. Je to vlastně tuhost rámu, která se udává na stupnici RA. Čím je toto číslo nížší, tím je rám rakety pružnější. Hra se tím stává pohodlnější, ale chybí tam přesnost. Čím je rám rakety tvrdší tím je hra přesnější, ale je to mnohem náročnější. Je to jako tvrdá deska, která neodpustí žádnou nedokonalost při úderu a je to náročnejší na ruku hráče. Takže pro někoho, kdo nemá zvládnutou techniku hry a vybere si raketu s tvrdým rámem, může se stát zranění nebo může začít bolet ruka. Většina výrobců udává hodnotu RA, bohužel někteří to neudávají a pak tento parametr nepoznáme dokud raketu nevyzkoušíme. Pružnější rakety mají RA 55-64 a 65-72 jsou ty hodnoty pro tvrdší rakety.

Nové technologie nám posouvájí tyto rozdíly, když je tvrdá rakety tak je přesná a měkčí raketa zase není. Tyto vlastnosti se díky novým technologiím přibližují k sobě, že už to nejsou takové rozdíly. A proto si dnes můžeme vybrat raketu, která má pružnější rám, ale zároveň je i přesná. Například poslední raketa, kterou jsem testoval Head Radical má nižší tvrdost rámu než její předchozí model, ale zůstala dost stabilní a stejně přesná. Pokud chceme tvrdý rám rakety, tak už musíme vybírat ze starších modelů. Dnešní trend je, že výrobci se snaží vyrábět rakety, které budou dávat míčkům, co nejvíce energie a hodně spinu a také, aby byly vhodné pro co největší okuh hráčů.

Vzor vypletení neboli hustota pletení

jak vybrat tenisovou raketu

Máme na výběr řidší nebo hustějšího vypletení. Nejpoužívanější z toho řidšího je 16×19. To je vlastně počet strun na raketě. Struny jsou u toho vypletení dále od sebe a díky tomu raketa dává míčkům více rotace a více rychlosti, energie. To hustější vypletení, kde je nejčastější 18×20, jsou struny blíže k sobě, chová se to více jako deska a hra je tím přesnější a výplet v raketě déle vydrží, což jsou dvě výhody tohoto hustějšího vypletení. Ale v dnešní době, jak jsem zmiňoval je nejoblíbenější 16×19, protože dává více spinu a více rychlosti. Máme na výběr i další typy vypletení například 18×19, 16×15 znám i 14×12, ale to jsou už extrémy. Většina raket to má jasné buď možnost 16×19 nebo 18×20 nebo jednu z těchto možností. Znám jen málo modelů, kde u jednoho typu jsou obě možnosti.

Grip tenisové rakety

Přesuneme se dolů na část gripu. Jak si vybrat správnou velikost gripu? Pokud nemáte žádnou zkušenost je tu snadné pravidlo. Když chytneme raketu, mezi palec a ukazováček by se nám měl vejít prst druhé ruky. V dnešní době je spíše trend si vybírat menší gripy, i muži mají grip 2 nebo 3. Já s tím úplně nesouhlasím, je to opět o tom co chceme. Čím menší grip tím máme větší cit, na druhou stranu větší grip nám dá více síly. Takže je na každém si zvolit, co od rakety očekává nebo jakým stylem hraje. Máme velikosti L0 až L5. Pokud nemáme možnost si grip vyzkoušet určitě existuje tabulka, kde uvídíme když si změříme velikost ruky, který grip se hodí právě pro naši velikost ruky. Obecně je pro ženy vhodný grip číslo 2 nebo 3, pro muže 3 nebo 4, ale jak jsem říkal dnešní trend je vybírat si menší velikost gripu. Je potřeba si uvědomit, že po nákupu rakety hned dáváme na základní omotávku druhou a tím se stává grip větší, s tím je potřeba počítat. Vždy je lepší si vzít menší grip a zvětšit o omotávky, které mají od 0,3 až 1,7 mm nebo existuje speciální návlek, který se napeče na podklad pod zakladní omotávku.

Bolest ruky

když bolí u tenisu ruka

Jakou raketu vybrat pokud máme nějaké zdravotní problémy, jako například tenisový loket? Hodně rekreačních hráčů toto trápí. Pokud máte bolest v loktu, tak doporučuji si dát 14 denní přestávku, protože je to zánět a s tím není dobré si zahrávat. Ale pokud máme nějaké jemnější bolesti ruky, tak je vhodné zvolit raketu, která je pružnější. Vyhledávat označení RA nižší. Pružnější rám je šetrnější k ruce. Druhá věc, která může pomoct je výplet, nějaké pohodlnější multivlákno, které by mohlo snížit bolest ruky. Pokud ani to nepomůže, je tu možnost zdravotních raket. To je ověřená věc, která funguje proti bolestem ruky. U starších raket se přenáší více vibrací z rakety do ruky a to může také zapříčinit bolesti ruky. Proto používáme tlumítko neboli vibrastop, který tyto vibrace zmírňuje a díky tomu můžou bolesti ruky odejít.

Shrnutí

Pokud jsem začátečník podle čeho si vybrat raketu? Na co si dát pozor?

Nejdříve bych oslovil odborníka třeba prodejce ve sportobchodu a nechat si poradit. Ale pokud si vybíráte raketu sám, doporučuji vybrat lehčí raketu s větší hlavou rakety, vyváženou spíše do hlavy a s řidším pletením. To je vhodné pro začátečníka. Ti pokročilejší už mají dost zkušeností, takže vědí co si vybrat, ale jednu radu bych chtěl zmínit a to ať se nebojí těžších raket. Hodně rekreačních hráčů si vybírá lehčí rakety, mají strach, že tu těžší raketu nezvladnou. Pokud mají zvládnutou techniku a jsou pokročilejší, nemají zdravotní problémy a chtějí se zlepšovat ať se nebojí raket 300, 305, 310 gramů. Ten rozdíl tam není až tak velký a jak jsem říkal o vyvážení, tak u těchto raket je většinou do ruky a ta raketa se nezdá tak těžká. A hlavně ta těžší raketa vás bude nutit hrát technicky správně, nic neodpustí a díky tomu se budete moci zlepšit.

Doporučuji koupit dvě stejné rakety a nemít jich víc různých. U tenisu myslíme na mnoho věcí, jak se postavit, být včas postavený nohama, mít včas udělaný nápřah, odhad na míč, sledovat soupeře, těch věcí je opravdu mnoho a na tu raketu si nějaký čas musíme zvykat a mít dvě různé rakety, tak si přidáváme další element, který nás může rozhodit. Proto je lepší mít dvě stejné rakety se stejným výpletem a omotávkou. Ať si nepřídáváme další komplikace při hře. Rozhodně nemít víc různých raket.

Na závěr mám pro vás dva tipy

  1. Pokud to s tenisem myslíte vážně, chcete hrávat pravidelně, tak si nevybírejte rakety, které jsou levné a jsou už z výroby s výpletem. Jsou to většinou méně kvalitní rakety. Vybral bych si nějaký dražší model, ano utratíte více peněz, ale ten pocit ze hry bude daleko lepší. A budete se rychleji zlepšovat.
  2. Druhým tipem je, přeplétejte si výplet v raketě pravidelně. Výplet ovlivňuje pocit ze hry v každé raketě. Jak jsem říkal na začátku výplet dělá 40% pocitu z rakety. Takže radím výplétat po měsíci, výplet ztrácí rychle svoje vlastnosti a pak ten pocit ze hry je jiný.

  1. Ahoj,
    super shrnutí, zajímavý článek, jako vždy.
    Měl bych na téma výběru rakety i jeden dotaz: Začal jsem teď učit hrát tenis jednu slečnu, úplně od nuly, nemá prakticky žádné zkušenosti, když nepočítám plácání do toho lehoučkého míčku, se kterým hrají malé děti.
    Slečna už je dospělá, měří nějakých 175 cm, možná víc, ale má zatím jen dětskou raketu z Decathlonu, 245 g těžkou, se stovkovou hlavou a gripem vel. snad 0, nebo 1, což určitě není dobře. Zatím má problém trefit se do míčku výpletem, ale už se to zlepšuje. Měl bys tip na nějakou konkrétní raketu pro ni, případně myslíš, že má smysl jít do oversize hlavy, aby se jí aspoň ze začátku líp dařilo trefovat se do míčku? Doma jsem našel jednu starou oversize raketu od Headu, 260 g, 660 cm2 hlava, grip 3, se kterou jsem hrával jako dítě, ale je hliníková. Myslíš, že to má smysl zkusit s ní, nebo si má radši hned koupit grafitovou?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *