3+1 tip, jak zlepšit volej

V dnešním článku a videu se podíváme na to, jak snadno zlepšit volej neboli hru na síti. Ukážeme si 3 důležité body, které nám s tímto pomohou a na závěr bude jeden extra tip.

Mnoho rekreační hráčů se doslova bojí hry na síti a tedy i volejů, což je velká škoda. Už samotným přechodem na síť tlačíme soupeře do nestandardní situace a ten tak spíš udělá chybu. I když se to nezdá tak právě volej je technicky nejsnazší tenisový úder.

Než se dostaneme k samotným tipům, ukážeme si základní rady jak vlastně voleje správně hrát.

Tím nejzákladnějším je držení rakety. Na forehandový, bekhandový volej i smeč držíme raketu stejně a to na kladívko. Přehmatáváním bychom ztráceli drahocený čas, kterého při hře na sítě moc není.

Hodně rekreačních hráčů dělá tu chybu, že při hře na sítí drží raketu spíše nakloněnou na bekhandovou stranu a to není ideální. Rozhodně doporučuji raketu mít přímo před sebou, protože z tohoto postavení nebo držení jsme schopni zahrát jak forehandový tak bekhandový volej.

Dalším pravidlem je, že hlava rakety musí být nad zápěstím, pomáháme si u mě nehrající levou rukou, kdy raketu přesunu do úderu a zahraju samotný volej.

Asi ale tou největší chybou u volejů je, že hráč dělá zbytečně velký nápřah. Většinou míče od soupeře létají rychle a není žádný čas na nápřah. Proto je nutné dostat raketu do bodu úderu a energii předáme pohybem celého těla dopředu. Stejné je to u bekhandového voleje. Dostaneme raketu levou nebo nehrající rukou do bodu úderu a následně jdeme tělem proti míči. Jedna vyjímka je pokud soupeř zahraje volnější úder pak se hodí udělat kratký nápřah, ale opět ne moc velký nebo dlouhý, ale rozhodně jen na úroveň těla a opět míček projít tělem.

Bekhandový volej doporučuji hrát jednoruč, ale přesto ta nehrající ruka je pořád důležitá, pomáhá nám držet nebo mít raketu na správném místě. Hodně rekreačních hráčů nehrající ruku pustí z rakety a poté je to nutí hrát bekhandový volej pozdě. Pokud si pomůžeme nehrající rukou tak držíme raketu ve správném bodě a neděláme zbytečně velký nápřah.

Musím zmínit ještě jednu velmi častou chybu, že hrajeme volej za sebou nebo vedle sebe. V tomto případě ruka nemá šanci udržet raketu ve správném bodě. Volej musíme hrát opravdu hodně před tělem.

A nyní se dostáváme k oněm 3 tipům nebo radám, jak volej zlepšit.

Tou první věcí je takzvaný split step. Mluvil jsem o něm v minulém videu o returnu a mnoho z vás mně napsalo, že vlastně split step vůbec nezná. To je velká škoda. Právě split step je nejen u returnu, ale v podstatě u všech základních tenisových úderů a hlavně u volejů důležitý. Díky split stepu budeme schopni mnohem rychleji reagovat na míč od soupeře. Split step vypadá tak, že mám pokrčená kolena, jsem na špičkách, nohy jsou na šířku ramen nebo ještě o něco dál od sebe a tělo je nakloněné dopředu. Split step děláme v momentě, kdy soupeř udeří míček. Pokud uděláme split step moc brzy nebo moc pozdě, tak nebudeme schopni reagovat na směr míče.

Druhým důležitým bodem, který nám pomůže hrát lépe volej, je pohyb proti míči. U každého voleje, který hraju musím jít tělem proti míči. Díky tomuto pohybu budu schopný udržet pevné zápěstí a zahrát míček před tělem. Po split stepu je důležité udělat krok nebo dostat se za míč potom společně s úderem následuje krok proti balonku. Hodně rekreačních hráčů stojí na místě, mírně se zaklání a spíš dělá krok od balonku. To nám záhrání voleje velmi znesnadní.

Nakračování u voleje vypadá stejně jako u returnu takže se můžete podívat na video o returnu. Ale v rychlosti je potřeba se dostat nohou za balon a pak následuje krok proti míči. Pohybem proti míči jsme schopni zahrát i rychlé a velmi těžké voleje. Krok do míče u voleje děláme až se samotným udeřením míče. Je důležité dělat tento krok proti míči, ne někam do strany, tím bychom ztratily energii, kterou mu můžeme dát. Dále je důležité nedělat tento krok příliš dlouhý a nebo se u něj klouzat, kvůli tomu dlouhému kroku nebo sklouznutí můžeme ztratit stabilitu.

A třetím bodem, který nám pomůže zlepšit volej je to, že míčku dáváme spodní rotaci. Hodně rekreačních hráčů hraje volej takzvaně na placku a to není úplně ideální. Když dáme volejům spodní rotaci, máme míček déle na raketě a tím získáme větší kontrolu nad samotným úderem. Je ale důležité, aby raketa po udeření neskončila dole pod páskou. Snažím se úder vést tak, jako bych chtěl zasáhnout míček spodní hranou rakety a tato spodní hrana rakety neskončila pod úrovní pásky. Tato spodní rotace je důležitá jak u míčků, které jsou hodně nízké tak i u těch, které jsou vyšší. Právě u těchto balonků se stává, že je strhneme do sítě. Pokud dáme míčku spodní rotaci je velká šance, že v síti neskončí.

A na závěr onen extra tip. Často dostávám otázku, kdy vlastně jít na sít. Nebo jestli existuje nějaké pravidlo, kdy jít na síť. Záleží na situaci, na kvalitě soupeře, na míčku, na postavení na kurtu, těch věcí je opravdu hodně. Ale existuje situace, kdy musíme jít na síť. Je to v tom případě, kdy vyženeme soupeře do jeho bekhandu, míček těžko dobíhá a my vidíme, že bude hrát slajzovaný bekhand někde od země. V tom případě si můžeme být téměř jistí, že nás neprohodí nějakým rychlým míčkem pod nohy, ale spíše, že míč poletí nahoru. V tom případě doporučuji jít, co nejblíž k síti a tento balon poklidit volejem. Je ale důležité dát si pozor pokud soupeř dal míči spodní rotaci, my také musíme dát míčku více spodní rotace.

Toto byly tři rady jak zlepši volej. Na téma volejů se podíváme i v dalších videiích, kde si ukážeme cvičení, taktickou hru na síti a také jak reagovat když na síť jde soupeř.

Pokud se vám video líbilo, tak ho lajkujte, sdílejte budeme moc vděční. Sledujte náš kanál, aby vám žadné video neuniklo. Čau

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *