Jakou velikost gripu tenisové rakety?

velikost gripu tenisové rakety

Rekreačním hráčům, tedy nejen jim, zabere výběr tenisové rakety spoustu času. Mnohdy to trvá týdny, měsíce a některým dokonce roky. A setkal jsem se s nezanedbatelným počtem nešťastníků, kteří když si konečně vybrali tu pravou (myslím raketu), tak vůbec neřešili velikost gripu. Což samozřejmě není úplně ideální. Proč?

Proč si dobře vybrat správnou velikost gripu tenisové rakety?

První důvodem je, že nebudeme schopni se špatně zvoleným gripem hrát svou hru. Ale to je ten méně závažný následek. Horší je, že si tím můžeme způsobit přetrvávající bolest ruky či vážnější zranění jako je například zánět.

Jak tedy vybrat vhodnou velikost gripu tenisové rakety?

Hodně obecně se dá říct, že muži mají mít držadlo velikost 3 (L3) až 4 (L4). Pro něžnou ženskou ruku je pak vhodné držadlo velikosti 2 (L2) až 3 (L3). Ale samozřejmě toto neplatí vždy, přece jen i křehká, něžná žena může mít ruku jako lopatu…

Naštěstí máme velmi jednoduchou pomůcku, ke které nepotřebujeme žádné speciální analytické nástroje ani mozek astrofyzika. Stačí uchopit tenisovou raketu…jen pro jistotu: raketu vezmeme za držadlo (ten užší konec rakety) jako ji držíme při hraní…a pokud se nám mezi bříško palce a konečky prstů vleze ukazováček druhé ruky, je vyhráno. Tedy to znamená, že máme vhodně zvolenou velikost gripu tenisové rakety. Ale…

Zas tak snadné to být nemusí

Jak už to v životě chodí, nic není tak jednoduché… Výše popsané základní pravidlo ale nemusí platit vždy a pro každého. Vždyť například hráč TOP10 Dominic Thiem má grip velikost 2. A takových příkladů je víc.

Opět je to o tom, co hráči vyhovuje. Říká se, že pokud chci mít větší cit, je vhodnější menší držadlo. Což je ideální pro takzvané ručkaře, kteří vyznávají pestrou hru plnou záludných kraťasů, lobů a dalších frajeřin. A na druhou stranu pokud je mým stylem agresivní hra od základní čáry postavená na tvrdých až brutálních úderech trhajících výplety soupeřů, pak zvolím větší grip.

Vyhodit raketu se špatně zvoleným gripem?

Ano, rozhodně vyhodit! Napište mi, o jakou raketu se jedná a já ji odkoupím za 100 Kč (teda pokud se jedná o Babolat, nedám nic) 😀 Ne, dělám si legraci. Pokud máme raketu s menším gripem než bychom potřebovali, dá se to snadno napravit.

  1. Nejsnazší je koupit silnější vrchní omotávku. Vrchní omotávky se vyrábí v různých tloušťkách (0,3 – 0,8 milimetrů), takže stačí zkusit nějakou silnější. Osobně mám nejradši omotávky Tecnifibre, zejména s označením Pro Players (tloušťka 0,5 mm) a Pro Contact (0,6 mm).
  2. Pokud to nebude stačit, je řešením (ale ne úplně ideálním) namotat na grip dvě omotávky.
  3. A nebo se prodávají „návleky“, které se dají pod základní omotávku, zahřejí se, aby se smrštily a dokonale obepnuly držadlo. Tím se zvětší velikost gripu tenisové rakety o jednu velikost.

Pokud máme větší grip, je to složitější. Můžeme vzít do ruky pilník a zbrousit držadlo do požadované velikosti…ale toto silně nedoporučuji a myslel jsem tento bod spíše jako vtip. Osobně neznám způsob, jak zmenšit grip tenisové rakety. Pokud někdo víte, jak na to, dejte mi, prosím, vědět do komentáře níže 😉

A jen malý příklad: pár hodin jsem hrál s testovací raketou a ty obvykle dostávám s menším gripem. A stejně tak to bylo s touto. Místo gripu velikosti L4, na který jsem zvyklý, měla L3 a dopadlo to takto – viz fotka. Samozřejmě, že se podepsala i herní pauza zaviněná současnou situací (karanténa kvůli pandemii Corona viru). Ale velký podíl na tomto téměř smrtelném zranění měla právě menší velikost gripu tenisové rakety.

Co říct, nebo spíš napsat závěrem… Prostě když už věnujete hodně času výběru rakety, dejte si záležet i při volbě správné velikosti gripu 😉

Video Jak vybrat velikost gripu tenisové rakety

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *