Rozhovor se zkušeným vyplétačem raket. Prozradí, na co si dát pozor?

elektronický vyplétací stroj Wilson

V minulém článku jsme nakousli tolik ožehavé téma tenisových výpletů a dnes se k němu vrátíme. Přece jen výběr vhodného výpletu tenisové rakety je zásadní rozhodnutí, které ovlivňuje naši hru stejně jako raketa samotná. Většina tenistů velmi často dělá chybu, že výběru nové tenisové rakety věnují dlouhé týdny (někteří „experti“ i měsíce), ale výplet vůbec neřeší. Neuvědomují si, že právě tenisový výplet dělá 50 % výsledného pocitu ze hry. Takže ano, je potřeba si vybrat vhodnou tenisovou raketu, která nám bude svými parametry sedět, ale stejně důsledně bychom se měli věnovat i výběru tenisového výpletu. Ve zmíněním minulém článku jsme si popsali, jaké druhy tenisových výpletů na trhu jsou a pro koho jsou vhodné. Ale to je jen teorie.

Využil jsem tedy zkušeností dlouholetého vypletače, ale také výborné závodního tenisty Dominika, aby nám alchymii výpletů trošku osvětlil.

  1. Vyplétací stroj na tenisové raketyDominiku, jen na úvod a ve zkratce: jak dlouho už hraješ tenis a jakých úspěchů jsi dosáhl?
    Tenis hraji 9 let, začínal jsem a stále hraji za SKT Tenis Tišnov a také jsem byl hráčem Agrofert Prostějov. A mým dosavadním největším úspěchem je titul z Halového mistrovství ČR ve čtyřhře v dorostu.
  2. Jsi hlavním vypletačem v SKT Tenis Tišnov, jak dlouho už vyplétáš rakety a kolik raket vypleteš za měsíc?
    Tenisové rakety vyplétám už více jak 5 let a za měsíc jich vypletu okolo 90. Přece jen to většinu času věnuji tréninku, turnajům a sem tam i škole 🙂 Takže na vyplétání mi nyní už nezbývá tolik času.
  3. Vidím, že používáš elektronický vyplétací stroj Wilson. Jaký je rozdíl při využití klasického „ručního“ stroje a toho elektronického? Pozná hráč ve výsledku rozdíl, na jakém stroji byla raketa vypletena?
    Ano, používám elektronický stroj. Určitě mezi manualním strojem a elektrickým je velký rozdíl. Elektrický vyplétací stroj je o dost přesnější a podle mně jsou výplety pletené na elekrickém stroji i trochu pružnější. Myslím si, když by hráč srovnal raketu pletenou na elektrickém stroji a druhou na manuálním, tak určitě pozná rozdíl.
  4. Jakou chybu, podle tebe, dělají hráči z pohledu vypletače raket?
    Jednou z největších chyb, zejména u rekreačních hráčů, je to, že používají dlouho jeden výplet v raketě. Někteří hrají s jedním výpletem dokud jim nepraskne a to trvá někdy i několik měsíců nebo celou sezónu. Určitě doporučuji rakety přeplétat častěji, aby výplet měl stále svoje vlastnosti a kvality, ideálně po 3-4 týdnech.
  5. Jak by podle tebe měl tenista při výběru výpletu postupovat?
    Doporučil bych každému vyzkoušet alespoň 2-3 výplety z různých materiálů a následně se až rozhodnout pro nejlepší variantu. Každý hráč má jiné požadavky a nejde všem doporučit stejný výplet. Ve výběru hraje roli to, kolik je hráč ochotný investovat do své hry, zda má například bolavý loket nebo potřebuje přidat svým úderům více rotace. Určitě se vyplatí nechat si poradit od někoho zkušeného.
  6. Velké dilema je pro hodně hráčů i napětí výpletu, neboli na kolik kilo si mají raketu nechat vyplést. Máš nějaké doporučení?
    Napětí výpletu je individuální věc, každému sedí něco jiného. Jestliže hráč vůbec neví, na kolik by si raketu měl nechat vyplést, doporučil bych mu vyzkoušet zlatý střed 24/23 kg a po odzkoušení bych se rozhodoval jestli více nebo méně kilo.
  7. Co si myslíš o použití různých druhů výpletů pro příčné a podélné struny? A jaký to má vlastně význam?
    Tato varianta určitě není k zahození, většina profesionálních hráčů použivá kombinaci dvou druhů strun a čím dál víc je oblíbená i u rekreačních hráčů. Zkombinováním dvou různých výpletů spojíme vlastnosti výpletů a můžeme tak získat například delší životnost. Určitě bych doporučil vyzkoušet.
  8. A jen pro zajímavost: jak dlouho ti trvá vyplést jednu raketu? 
    Jednu raketu vypletu přibližně za 20 minut a když vynechám pár strun, tak se dostanu i pod 15 minut 😀 …ne, to samozřejmě nedělám.
  9. Pamatuješ si nějaký neobvyklý požadavek hráče na vypletí rakety, který tě překvapil?
    Nyní si nevzpomínám zrovna na žádný neobvyklý požadavek, ale většinou nejlepší požadavky přichází od rekreačních hráčů. Jeden z nich je například ,,ať to lítá do kurtu a hodně to vydrží“ 😀

Tak to si přejeme snad všichni, kdo tenis hrajeme 😀

Chci tímto Dominikovi poděkovat za odpovědi. Věřím, že určitě budou užitečné pro spousty tenistů, kteří mají díky volbě tenisového výpletu špatné spaní…a že jich není málo. Znám jich hodně dokonce osobně 🙂

A co ty, jaký výplet používáš a na kolik kilo si necháváš plést? Nebo máš nějakou otázku ohledně výpletů a vyplétání? Napiš mi do komentářů níže 😉

  1. Ahoj zdravím,

    potřebuji nechat vyplest synovi raketu a nevím kde? Je možné se domluvit u tebe nebo mi prosim doporucis někoho v Brně. Jsem s z České u Brna. Synovi je osm a začíná s tenisem v Kurimi.

    Děkuji za info

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *