Nike Vapor Lunar Tour – skvělé tenisové boty

Boty jsou základ. Nebo ještě lépe – boty jsou nejdůležitější. Toto pravidlo si pamatuju už od útlého dětství. Nevím, jestli jsem ho četl v nějaké knize o slavném sportovci nebo jej vyslovil trenér, ale na tom už nezáleží. Většinu život jsem se jím snažil řídit, ať se jednalo o jakýkoliv druh sportu – tenis, squash, běh, brusle (lední i inline). A nyní se mi opět potvrdilo. Jak? To je dlouhý příběh… No, zas tak dlouhý ne. 
Možná z předchozích článků jste mohli vypozorovat, že občas vezmu do ruky tenisovou raketu a pokouším se o tento krásný, ladný sport (v podání těch nejlepších samozřejmě). Řekli by jste si, že hlavní je výběr správné rakety. Ano, ale…jak jsem psal v minulém článku, na botách není dobré šetřit a u tenisu to platí dvojnásob. Tenis není jen bezhlavé mlácení čímsi do čehosi. Abychom mohli do onoho žlutého, kulatého nesmyslu udeřit, musíme se k němu dopohybovat. Pohyb po kurtu je různorodý a velmi náročný na dolní končetiny a jejich klouby. A proto je veledůležité míti kvalitní tenisové boty.

Vždy jsem se snažil výše zmíněnou radou o spravných botách řídit. Po jednom „šlápnutí vedle“ s botami od Wilsonu jsem se loni vrátil k osvědčené značce a pořídil si boty Nike. Byl to vyšší model a tomu odpovídala i cena (2.300 Kč). Chvilku mi trvalo si na ně zvyknout, byly přece jen o něco pevnější než ony Wilsony, které bych tuhostí přirovnal k papučím známých jako „důchodky“. Tyto tenisky Nike mám už přes rok (hraní 2-4x týdně) a nejeví žádné známky opotřebení, podrážka má stále dostatečný vzorek a vrchní část je pořád jako nová. Takže myšlenka na pořízení nových mě ani ve snu nenapadla. Jenže…

Úplnou náhodou jsem na jednom eshopu s oblečením (ne sportovním) objevil tenisové boty Nike Vapor Lunar Tour, se kterými hraje Roger Federer. Pravda, překvapila mě jejich přítomnost na shopu, který má se sportem pramálo společného. Ale co mi doslova vyrazilo dech byla…chvíle napětí…jejich cena. Věděl jsem, že v běžném sportovním obchodě se pohybuje kolem 3 tisíc. A tady stály 990 Kč! Zalapal jsem po dechu. Ale hned mi došlo, že v tom bude nějaký háček, nejspíš v podobě dostupnosti pouze jedné velikosti a to jistojistě dětské. Ještě větší bylo mé překvapení, když jsem zjistil, že mají opravdu poslední kus a, světe div se, v mnou potřebném rozměru. Zaváhal jsem. Boty na tenis, navíc kvalitní, přece mám a na co mít dvoje.

Nike Vapor Lunar Tour 8Ale co, koupím je. Takový skvost přece nenechám bez povšimnutí. Koupi jsem si alibisticky omlouval tím, že se na ně jen podívám, možná i vyzkouším a hned je výhodně prodám. …samozřejmě jsem v koutku duše doufal, že mi budou sedět a nechám si je. Po pár dnech boty skutečně dorazily. Otevírám krabici a beru do ruky jednu botu. Je lehká. Znatelně lehčí než ty moje současné. No nic, zkusím si je. Hmm, sedí perfektně a navíc jsou neskutečně pohodlné. Pár kroků a rozplývám se. Toto jsem opravdu nečekal. Boty Nike Vapor Lunar Tour si prostě musím nechat. Shodou okolností jsem ten den měl naplánovaný tenis a asi nikdo z vás nečeká, že jsem je hned nevyzkoušel v akci (myslím tenisové).

Samotná hra s Vaporkami neukončila moje obrovské nadšení. Spíše naopak. Opravdu jsou neskutečně pohodlné, lehké, ale zároveň poskytují maximální stabilitu a jistotu pohybu po kurtu. Opravdu hodně mě překvapil obrovský rozdíl mezi předešlými boty a Nike Vapor Lunar Tour. Za více jak 20 let, co tenis hraji, jsem na noze měl snad jen jedny srovnatelně vyjímečné boty (kdysi Adidas Torsion). Ne, že bych díky těmto botám dobíhal i ty nemožné míče, ale rozhodně mám mnohem lepší pocit při pohybu na kurtu. I klouby, jako kolena a kotníky, znatelně méně trpí a neunaví se tak rychle. Díky nim jsem si opět vzpomněl na onu zmíněnou radu – boty jsou nejdůležitější.

Musím přiznat, že jen výjimečně se mi stane, abych byl z něčeho tak nadšený jako z těchto bot. Pravda, měl jsem obrovské štěstí, že jsem Vapory koupil za hodně dobrou cenu. Ale i kdybych je měl koupit za plnou cenu, neváhal bych. I přes jejich vyšší běžnou cenu se bohatě vyplatí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *