Jakou zvolit hustotu tenisového výpletu

hustota tenisovy vyplet

V dnešním krátkém článku se chci podívat na vzory pletení neboli hustotu výpletu u tenisových raket. V poslední době jsem dostal několik podobných dotazů ohledně tohoto tématu, na které si v tomto článku zkusíme odpovědět. Je pravda, že hustota výpletu není úplně ten nejdůležitější parametr při výběru nové tenisové rakety. Mnohem důležitější je samozřejmě váha rakety, velikost hlavy, vyvážení atd. Ale i hustota pletení hraje určitou roli při hře. A tedy i o něm bychom měli trošku přemýšlet.

hustota tenisovy vyplet

Jsou hráči, a dovolím si tvrdit, že jich je u nás většina, která hraje nebo přímo vyžaduje raketu s tím nejběžnějším pletením a tím je 16/19 (16 podélných/delších strun a 19 těch příčných/kratších). A pak je tu i s pár exotů, kteří chtějí vzor pletení 18/20. …mimochodem se k nim hrdě hlásím i já. Nutno podotknout (a aby to nebylo tak snadné), jsou na trhu rakety s jiným pletením než obě zmíněné varianty. Můžeme se tak setkat s hustotou pletení 16/15, 16/20 a kdoví ještě jaké. Ale pojďme se věnovat těm nejběžnějším.

Podle čeho vybrat vzor výpletu?

Většina tenisových raket má jeden druh pletení, takže v takovém případě je to snadné a musíme se spokojit/smířit s tím, co daná raketa dostala do vínku. Ale pokud si například vybereme raketu Wilson Blade 98, nemáme ještě tak úplně vyhráno. Musíme si zvolit právě mezi variantou s hustotou pletení 16/19 a 18/20. Stejné dilema nás tuším čeká i u rakety Babolat Pure Strike, kde máme také na výběr z výše uvedených dvou variant. A pak babo raď.

Když chceme spinovat jako Nadal

V dnešní době, jak jsem zmiňoval v některém z dřívějších článku, je modlou maximální spin, tedy rotace míčku. Moderní tenis je o maximálně přeliftovaných balónech letících bezpečně vysoko nad sítí a odskakujících nepříjemně vysoko, což pro soupeře není úplně nejsnazší k odehrání. Právě z tohoto důvodu většina hráčů, a to ať už rekreačních, nebo těch závodních, sáhne právě po variantě pletení 16/19. Díky menší hustotě pletení jsme s touto hustotou výpletu schopni dát míči mnohem více spinu. Struny mají v momentě úderů o něco větší vůli/prostor k posunutí a tím dávají míčku více rotace. 

…a nebo být přesní jako Roger

Na druhou stranu hráči vyznávající agresivní tenis plný téměř napřímo hraných úderů a zakládajících si na maximální přesnosti a kontrole, si vyberou vzor pletení 18/20. Toto hustější pletení se chová v podstatě jako „pevná deska“, struny se téměř neposouvají a tudíž tak máme o něco větší přesnost. Další výhodou hustějšího výpletu, a řekl bych, že dost zásadní, je delší trvanlivost výpletu. Osobně když hrají s raketou, která má vzor výpletu 16/19, vydrží mi výplet kolem 2 hodin. Ale v případě pletení 18/20 se tato doba prodlouží i na dvojnásob, mnohdy ještě víc.

Jak jsem psal výše, osobně jsem zastáncem, nebo lépe řečeno mám v oblibě pletení 18/20 z důvodu oné kontroly. A je mi jasné, že s tímto výběrem bude spoustu i zkušenějších hráčů nesouhlasit. Ale moderní rakety, a to včetně těch doposud nejnáročnějších, které byly určené na maximum přesnosti, se v současné době dělají tak, aby i ony dávaly míčkům co nejvíce spinu. A to i přesto, že mají hustější vzor výpletu. Dobrým příkladem je letošní model rakety Head Speed Pro nebo zmiňovaná Wilson Blade 98, které míčkům dávají o poznání více spinu než jejich předešlé verze. 

Jak tedy vybrat hustotu pletení

Je důležité mít jasno v tom, co je pro nás důležitější, zda množství spinu a nebo přesnost. Musím dodat, že svou roli, a to dost významnou, hraje i výběr tenisového výpletu. Ty mohou být například kroucené či hranaté a tím dávat míčům více rotace. A nebo naopak méně pružné výplety vypletené na více kilo nebudou mít takovou tendenci se posouvat a spinu pak dají míčkům přece jen o něco méně.

Ale abych toto téma nějak shrnul, dá se obecně říct, že pletení 16/19 dodá více rotace a pletení 18/20 je spíše pro kontrolu a přesnost. Každý, ať si vybere podle svých potřeb 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *