Jak jsem vybíral nové rakety

Tak k tomu nakonec došlo. Bylo to zdlouhavé, náročné, bolestivé (duševně i fyzicky). Padla kvanta nepublikovatelných slov, rýsovala se už i návštěva vyhlášeného ústavu doktora Chocholouška. …ale vyplatilo se. Ptáte se co? Přece změna tenisových raket, kterou jsem avizoval v jednom z minulých článků Jak vybírám tenisovou raketu. Kdo z vás hraje ten báječný sport, někdy nazývaný též jako „bílý“ (vysvětlení pro nudící se ochránce lidských práv – nemá to žádný rasistický podtext), ví, jak těžké je se rozloučit se stávající tenisovou raketou a vybrat si novou. Tenisová raketa, neznabohy občas nazývaná též „pálka“, je v podstatě jako vaše prodloužená ruka, která odpálí míček přesně tam, kam jste zamýšleli…samozřejmě s určitou odchylkou (dle povětrnostních podmínek, stavu míčků, kvalitě stravy, nadmoršké výšce, tlaku, rosnému bodu a dalším vnějším i vnitřním vlivům). Je to jako vyměnit milenku/milence za novou/nového. Se stávající (raketou…tenisovou raketou) víte, co od ní můžete očekávat a vy se tak můžete soustředit na to hlavní – na svůj výkon. Ale jak to chodí, vše má svou životnost a vy pro zlepšení výsledků potřebujete nový, modernější materiál (stále mám na mysli tenisovou raketu…). A nevyhnul jsem se tomu ani já.

Proč jsem chtěl změnit raketu

Wilson K Factor Six.One 95Ty stávající (Wilson KSix-One 95) přece jen už značně přesluhovaly, 5 let je na raketu dlouhá doba. Říká se, že tenisové rakety vydrží bez značných změn ve vlastnostech cca 2 roky. Samozřejmě záleží, jak často a jakým stylem hrajete, kolik máte raket atd.

Dalším důvodem potřeby nových raket, za který pyšný zrovna nejsem, byl fakt, že jednu z raket jsem zlomil… Odnesla mou zlost způsobenou dost tragickým výkonem v tom nejdůležitějších zapase sezóny. Ano, je to hloupost, moje hloupost. Kdybych radši vzal do ruky singltyčku a silně se s ní udeřil do hlavy, určitě bych nezpůsobil takovou škodu…spíš naopak. Jako malou omluvu mohu říct, že po tomto incidentu jsem zápas otočil a vyhrál. Ale zpět k raketám. Zbyly mi tedy dvě „zdravé“ a jedna zlomená, která sice šla použít, ale přece jen už to nebylo ono.

Posledním a rozhodně ne nezanedbatelným důvodem byl menší „nátlak“ mé drahé polovičky. Dokonale mě zná a tudíž dobře věděla, že o nových raketách už dlouho uvažuji. Zároveň také věděla, že stejně dlouho se koupi nových bráním. Vždyť na to moje „pinkání“ ty současné přece stačí… Nakonec jsme to vyřešili ku spokojenosti všech (hlavně ke spokojenosti prodejce tenisového vybavení), jelikož jsme si koupili nové rakety oba.

Jak jsem vybíral raketu

Wilson Pro Staff ClassicK tomto tématu jsem psal v jednom ze starších článků Jak vybírám tenisovou raketu. Už dopředu jsem měl vcelku jasno, jaký typ rakety chci. V mládí, tedy v dobách, kdy jsem se tenisu věnoval vcelku intezivně, jsem byl zvyklý na rakety Wilson Pro Staff, se kterými tehdy hrával Stefan Edberg. Rakety byly vhodné pro útočný tenis, měly menší hlavu, byly trošku těžší, vyvážené spíše do ruky, vcelku náročné na přesné trefení míčku středem výpletu, za který se však odvděčily pocitem jistoty a přesnosti.

Model Pro Staff se v nabídce firmy Wilson stále vyskutuje a v současné době s ním hraje například Roger Federer nebo Grigor Dimitrov. Takže má volba byla jasná – Wilson Pro Staff Six.One 95. Otázkou už jen zůstávalo, zda na tento typ rakety ještě mám. Nemyslím finančně, ale herně a fyzicky.

Špatná volba(?)

Wilson Pro Staff Six.One 95Prvních několik dnů jsem nové rakety proklínal. Už dříve mě dost často bolela ruka, přesněji řečeno loket. Co s původními raketami byla občasná bolest lokte, s novými to bylo jako když strčím ruku až po rameno do sršního hnízda. Hrál jsem skoro každý den a vždy byl scénář v podstatě stejný, pár úderů, bolest a konečná. Byla to už čirá zoufalost. Varianta, že nové rakety prodám a pořídím si nějaké lehké, pohodlné, rekreační, byla čím dál víc reálná.

Po dvou týdnech trápení rakety dostaly poslední šanci…nebo spíš já jsem dostal poslední šanci od nich. Uvědomil jsem si, že to jsou rakety pro útočný tenis, ale já tento styl v poslední době moc nepraktikoval …ano, nejsem patrně moc bystrý, když mi pochopení trvalo 14 dnů… Vzpomněl jsem si, jak jsem hrával zamlada a ono to fungovalo. Bolest ruky najednou zmizela, radost z tenisu byla zpět.

Konec dobrý, všechno dobré

Rakety Wilson Pro Staff Six.One 95 jsou opravdu špičkové, zaručující maximální kontrolu odehraných míčů při využití malé plochy sweetspotu – lidsky řečeno, když trefíte míč středem výpletu, odmění se vám očekávanou razancí a maximální přesností úderu. Na druhou stranu neodpustí sebemenší zaváhání v technice úderu. Určitě bych tyto rakety nedoporučoval začínajícím či rekreačním hráčům a dále těm, co vyznávají obranou hru typu „španělské peklo“ 🙂

Já osobně bych už neměnil. A s čím hrajete vy, jaké máte rakety a jak jste s nimi spokojeni? Napište své zkušenosti níže do komentářů 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *