Suplementy, ano či ne?

sumplementy

Pravda, tenis není kulturistika. A navíc pokud si jdeme „zaplácat“ na kurt jednou za 14 dnů, tak je zbytečné přemýšlet o investicích do doplňků stravy jako jsou proteiny, bécéáčka a tak podobně. Ale co když té fyzické námahy spojené například s intenzivní tenisovou přípravou je přece jen o něco víc?

Tělo potřebuje palivo, aby mohlo fungovat a rychleji regenerovat. Například bílkoviny (proteiny) jsou v tomto směru velmi důležité. Jak jistě všichni víme, bílkoviny jsou hlavním stavebním materiálem našich svalů. A jak jistě většina tušíme, málokdo z nás dopřává svému tělu kvalitní zdroje bílkovin v dostatečném množství. Denně bychom měli v potravě přijmout cca 1,5 gramu bílkovin na každé kilo naší váhy, například dospělý muž (myslím tím fyzicky dospělý, o duševní dospělosti se bavit nebudeme…) o váze 85 kg by měl denně přijmout ideálně 127 gramů proteinů. Ruku na srdce, kdo z nás toto množství do sebe dostane. A kde vlastně ty bílkoviny získat? Možností je spousta – mléčné výrobky, luštěniny, libové maso atd. A nebo využít suplementy.

Pro někoho jsou suplementy jen drahá zbytečnost, která tělem projde jako průtokovým ohřívačem. Ano i ne. Určitě je zbytečné do sebe cpát všechny přípravky, co bere stokilový kulturista. Ale mám vyzkoušeno, že vhodným zařazením suplementů do stravy při zvýšené zátěži se zmenší únava a zrychlý regenerace.

Proč užívat suplementy?

  1. Kvalitní suplementy urychlý regeneraci svalů po větší námaze.
  2. A také zabrání úbytku drahocenné svalové hmoty, která by se spotřebovávala na pokrytí energetických výdajů při fyzické činnosti.
  3. Například díky obsahu vápníku ve většině kvalitních proteinů pomáhá chránit kosti.
  4. Obsahují i další potřebné látky a vitamíny, které tělo potřebuje.

I když se snažím mít pestrý jídelníček obsahující dostatečné množství bílkovin, vím, že to pořád není dostačující. Osobně používám proteioné koktejly, které právě výše zmíněný efekt mají. Na českém trhu je celá řada těchto výrobků, od těch levných a méně kvalitních až po vysoce kvalitní.

Za posledních pár let jsem vyzkoušel několik proteinových produktů různých značek a jsem v tomto směru vcelku vybíravý, zejména co se chuti týče. Kdo z vás již má s těmito výrobky zkušenost, dá mi za pravdu, že v chuti bývá největší rozdíl. Ano, jedná se o nápoj, který v podstatě v mžiku vypijete a chuť by neměla být až tak důležitá. Ale na druhou stranu my lidé jsme tvorové poživační a radši si dáme to, co nám chutná.

sumplementyV tomto směru mohu doporučit výrobky od firmy Kompava, přesněji řečeno ProteinFit 70 a ProteinFit 80, které už delší dobu používám. Jejich chuť je jemná, ne přeslazená a bez nechutného chemického „ocasu“ (chuťového ocasu…). Proteinové nápoje Kompava mají přirozenější a výraznější chuť než například od Nutrendu, ale zas tak velký rozdíl v tom nevidím. Navíc se koktejly od Kompavy, narozdíl od mnoha jiných proteinů, velmi snadno rozmíchávají (ať už ve vodě nebo mléku) a nedělal v nápoji hrudky. Takže pochvala.

Proteinové koktejly jsou obohaceny o tolik potřebné aminokyseliny BCAA, L-glutamín a také itamíny B1, B2, B3, B6. Díky tomuto složení je vhodný nejen pro vysoce aktivní sportovce, ale mohou jej využít i ti, co se snaží zhubnout. Osobně jsem jej používal po náročném tréninku či zápase (tenisový turnaj, hokej), někdy i jako náhradu jednoho z jídel (svačina nebo večeře).

Co dodat. Jsem vcelku sportovně založený a navíc už ne úplně nejmladší model. A jsem přesvědčený, že i díky suplementů, zejména těm proteinovým, jsem stále ještě trošku použitelný (sportovně využitelný). Takže za mně suplementy ano. Zvlášť ty od firmy Kompava 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *