Recenze Topspin Pro – skvělá tenisová pomůcka nejen pro děti?

Topspin Pro

Musím se přiznat, k tenisovým pomůckám jsem byl vždy hodně skeptický. Přece jen tenis je velice komplexní sport, u kterého nám nestačí mít jen rychlé nohy nebo šikovnou ruku. Každý z nás, co tenis hraje, ví, že je potřeba zvládnout techniku úderů, mít i ty rychlé nohy, mít dobrou fyzičku, taky se hodí mít hlavu alespoň do jisté míry v pořádku 🙂 Prostě těch dovedností u tenisu je potřeba skloubit vcelku dost. Takže je potřeba všechny tyto činnosti trénovat, tedy stát na kurt a odehrát desítky, stovky, tisíce balónů, což žádná tenisová pomůcka nenahradí.

Topspin Pro recenze

A stejnou skepsi jsem měl i když jsem si na test přebíral pomůcku Topspin Pro. Viděl jsem ji na mnoha videích ze zahraničí a moc důvěry ve mně nevzbudila. Zejména jsem nevěřil, že její konstrukce bude stačit na nějaké normální tréninkové zatížení. A tím pádem, že nebude ani moc platná pro samotný nácvik.

K čemu je Topspin

Jak název napovídá, bude mít něco společného z topspinem, neboli s horní rotací míče. Za mých mladých let toto slovo snad ještě neexistovalo. Pamatuju si, jak nás v dětství trenéři učili údery pěkně na přímo. Ti zkušenější pak ještě přidali takzvané slajzované údery, tedy údery se spodní rotací. Ale že by se hrály údery s horní rotací? To si nepamatuju (ale s mou horší pamětí se není čemu divit).

Top Spin Pro

Ale moderní tenis je zejména o topspinu, tedy úderech s maximem horní rotace. A k čemu je dobrá horní rotace. Vysvětluju to v níže uvedeném videu. Ale ve zkratce, pokud úder zahrajeme bez rotace, poletí po rovné trajektorií a bude velká šance, že takovýto míč skončí v síti nebo v autu. Když míčku dáme více horní rotace, ten bude stoupat do bezpečné výšky nad sítí a pak se rychleji snese s větší pravděpodobností do kurtu. Díky topspinu tak budeme schopni zahrát udělat méně chyb.

Pomůcka Topspin Pro

Topspin Pro

A právě na nácvik horní rotace je pomůcka Topspin Pro uzpůsobená. Topspin Pro si postavíme kamkoliv, kde je alespoň malý prostor, nemusí to být ani kurt, ale třeba na zahradě, popřípadě v obýváku, ale ten nesmí být velikosti 2×2 m2 :)). Tato tenisová pomůcka se skládá ze dvou ploch a držáku s tenisovým míčem. Naším úkolem je raketou dát míči rotaci (musí se roztočit), ale nesmíme, nebo spíš neměli bychom se dotknout raketou oněch dvou ploch. Opět je to vidět na videu níže.

K Topspin Pro jsem byl skeptický zejména proto, že nemůže být tak stabilní, aby zvládla trénink pokročilejšího dítěte, natož dospělého. Říkal jsem si, že snad po malé dítě by ještě mohl stačit, ale tím to hasne. A v tomto jsem se šeredně pletl. Už při sestavování pomůcky jsem byl překvapený z kvality a robustnosti konstrukce. Navíc sestavení bylo velice snadno, dokonce i já, nadprůměrně nešikovný jedinec jsem to zvládl pod 2 hodiny….ne, dělám si legraci, sestavení zabralo asi půl minuty.

Topspin Pro složení

Pomůcka je stabilní dostatečně i pro dospělého, sám jsem si to vyzkoušel. A není to tak snadné, jak to vypadá. Je potřeba se soustředit na správné provedení úderu a na to, nedotknout se oněch ploch. A i když je to statická pomůcka, trénink s ní rozhodně statický být nemusí. Brzy připravím video s různými cvičeními s Top Spin Pro, u kterých se i pohneme. Navíc po malých úpravách jde s Topspin pro trénovat i údery se spodní rotací (slajzované údery) a dokonce i rotované podání.

Topspin Pro – hodnocení

Pomůcka Topspin Pro mě hodně překvapila a od té doby ji doporučuju. A to nejen dětem-začátečníkům, ale klidně i dospělým. Mám i ohlasy od rodičů malých tenistů, že i oni sami (rodiče) Topspin Pro používají a trénují s ní. A nedivím se, je opravdu skvělá. Mám radost, že ji vidím v téměř v každém tenisovém klubu, kde probíhají tréninky tenisové mládeže. Za mě by měla být v každé tenisové škole. Ale i jednotlivci s ní potrénují a zažijí se správný pohyb u tenisového úderu. Za mě je Topspin Pro skvělá tenisové pomůcka.

Video Topspin Pro

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *