Knihy nejen o tenise

knížky o tenise

Dnes to bude trošku jiný článek, protože nebude o raketách, výpletech a ani o tom, jak hrát lépe podaní nebo jiný úder. Přesto nám dnešní téma může pomoct se v tenise zlepšit. Dnes se podíváme na knížky, které nám tenistům mohou pomoct a na závěr mám jednu, kterou by si měl přečíst každý tenista. 

Dívám se člověk učí…

Můj táta mi, když jsem byt děcko, říkával, že i díváním se člověk učí. Obvykle to bylo v situaci, kdy v našem tenisovém klubu byly plné kurty i tréninková stěna a ja chtěl jít radši na zmrzlinu. Donutil mě si sednout ke kurtu číslo 1, kde většinou hráli ti nejlepší z našeho oddílu. Takže jsem toho mohl obkoukat celkem dost. Myslím po tenisové stránce. 

Vlastně i teď, když už jsem o dost starší, tak dívání na kvalitní tenis mi pomáhá. Rád se jezdím dívat například do Prostějova na tamní chalenger. Jasně, nehrají tam obvykle světové špičky, ale pořád je kvalita hráčů na vysoké úrovni. Nechodím na centrkurt, ale radši jsem hned u plotu některého z vedlejších kurtů, kde vše vidím z blízka. A pak, díky této inspiraci, několik dnů hraju o fous líp. Ale bohužel už mám horší paměť, tak mi to dlouho nevydrží. A vím, že takto to mají i další a nejspíš i vy. Nemyslím teď tu špatnou paměť.

…nejen díváním, ale i čtením

A podobnou inspiraci můžeme najít i v knížkách. A teď, když už přišly dlouhé zimní večery a v televizi je obvykle hov…nic, tak není špatné si vzít knížku. 

V dětství jsem několik knížek na téma tenisu četl a některé pasáže mi utkvěly v mé chabé paměti dodnes. Například mě zaujala kniha o Martině Navratilové. Ta v mladí trénovala voleje o stěnu doma v pokoji. Taky jsem to pak zkoušel, ale sousedi v našem panelákovém domě nebyli úplně nadšení. 

Nebo si pamatuju z knihy o Lendlovi, že v jeho 17 letech, kdy začínal hrát ATP turnaje, mu trenér poradil, aby nehrál první podání na co největší ránu. Protože pak jej často zkazí a musí většinu výměn hrát přes své druhé podání. Což není ideální. Poradil mu, aby hrál první podání jako druhé a až jej bude mít jisté, může postupně začít první podaní zrychlovat. O tomto jsem mluvil i v našem videu o tom, proč naše podání často končí v síti. 

A podobně inspirujících knížek je hodně a některé z nich jsem pro vás vybral. 

Agassi

Všichni tohoto výjimečného tenistu patrně známe. Musím uznat, že nepatřil mezi mé oblíbence. Ale to se změnilo ke konci jeho kariéry, kdy se dokázal neuvěřitelně vrátit a ukázat nám všem, že rozhodně ještě nekončí. Byl známy svou výstředností, dlouhými vlasy (nebo spíš parukou), extravagantním oblečením, ale také výjimečnými tenisovými schopnostmi. Ve své knize popisuje i dost osobní věci, které někoho určitě překvapí. Je to prostě hodně zajímavá a skvěle napsaná knížka, která může v lecčem inspirovat. 

Strečink anatomie

Po knížce, která se věnovala mysli, tu mám knížku na téma, které je podobně důležitá. Ale bohužel ještě víc opomíjené než právě taktika a nastavení mysli při tenise. A tím je strečink. A je jedno, jestli je vám 20 nebo jste těsně před důchodem jako já (myslím invalidním). Při tenise zatěžujeme naše tělo dost jednostranně a to se pak projevuje menšími či většími zdravotními problémy. Ty se nemusí projevit hned, ale třeba až po několika letech. Zažil jsem to sám v mládí, kdy jsem měl velké problémy se zády. A právě strečink nám může v tomto hodně pomoci. A to nemusíme být profi hráči. Zvlášť u nás starších modelů je strečink důležitý. Díky správnému protažení a cvičení pak jsme schopní udržet naše tělo ve funkčním stavu a vyhnout se zraněním. V této knížce najdeme spousty ukázek cviků na každou část těla. Osobně z ní čerpám inspiraci a snažím se podle ní cvičit.

Proč spíme

Opět to není vyloženě tenisová knížka, ale četl jsem ji nedávno a hodně mě zaujala. Spánek jsem nikdy moc neřešil. Ale čím jsem starší, tím víc mě zajímá, jak se udržet v kondici, ať už fyzické nebo psychické. A spánek je v tomto hodně důležitý.  Přiznávám, že už hodně let mám problémy se spánkem a rozhodně nejsem zastáncem prášků na spaní. A tato kniha mi hodně pomohla. Pravda, je tam hodně teoretické omáčky, zejména na začátku. Ale je tam i spousta rad, jak zlepšit spánek. A ty opravdu fungují. A co si budeme povídat, bez dobré regenerace, což spánek je, ani výkony na kurtu moc kvalitní nebudou.

Vyhrávat hnusně

A teď je tu knížka, kterou by si měl přečíst každý tenista. Samotný název této knihy může někoho odradit, ale zároveň i lákat svou temnou stránkou. Jak všichni víme a poznáváme v podstatě pokaždé, když jsme na kurtu, tenis není jen o správně zahraných úderech, rychlých nohách a skvělé fyzičce. Ale velkou měrou se na našem výkonu podílí naše hlava, psychika, soustředění a také taktika. A i tyto dovednosti je potřeba trénovat nebo zlepšovat. 

V knize Vyhrávat hnusně popisuje taktické rady bývalý světový hráč a nyní trenér Bad Gilbert. Najdeme zde různé fígle, od předzápasové přípravy, až po rady, jak hrát proti levákovi, na co se soustředit při tiebreaku, jak hrát proti běhavým tipům a spoustu dalších. Prostě spousta skvělých a účinných rad ve velmi koncentrované podobě. 

Pokud byste si měli přečíst z uvedených knížek jen jednu, pak by to byla právě tato. Ale i ty další jsou skvělé a doporučuji. Neuvedl jsem zde mnoho dalších, například těch životopisných, které také stojí za přečtení. Tady najdete odkazy na některé další zajímavé knížky.

Video

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *