Jak správně vybrat tenisovou raketu

Asi každý tenisový nadšenec, který někdy držel raketu v ruce a snažil se co nejlépe trefit onen žlutý kulatý nesmysl, mi dá za pravdu, že výběr ideální tenisové rakety je velkou alchymií. Ano, u tenisu rozhoduje o sladkém vítezství či trpkých porážkách mnoho faktorů, jako je fyzická připravenost, obratnost, technika, soustředění a také myšlení. Ale když se nedaří, na čem si téměř každý hráč vybije svou nespokojenost? Když nedoběhne míč, těžko si utrhne nohu a nehodí s ní přes plot. Když zkazí lehký nahraný volej, nevezme singltyčku (tyč podepírající síť vedle sloupků) a neomlátí si ji o hlavu. Vždycky to odnese raketa. A proto je její výběr velmi důležitý…

S čím hráli naše rodiče a prarodiče

tenisová raketaNadšenci, kteří již před padesáti lety proháněli bílé chlupaté míčky po dvorcích, nejdříve „řezali“ do balónů dřevěnými raketami s výpletem z ovčích střívek, která později nahradil silon či „pletené“ struny. Dřevo bylo postupně vytlačeno hliníkem a kdo ví čím vším, postupně se měnila hmotnost raket, tvar hlavy i rukojeti. Změnili se materiály, snížila se cena. Přibylo tenisových kurtů a tenis přestal být „buržoazní“ zábavou bohatých. Z tenisu se stala oblíbená kratochvíle dětí, mládeže i seniorů, kteří i v pokročilém věku rádi zajdou vypotit svá těla na pohodovou čtyřhru. S přibývajícím počtem hráčů se tenisové rakety staly, stejně jako řada jiných sportovních potřeb, dobrým obchodním artiklem a výrobci se začali předhánět v nápadech, jak oslovit zákazníky. Tvary, barvy, názvy, materiály. Na to aby si běžný smrtelník udělal alespoň rychlokurz.

Neutrácej zbytečně

Léto je se sice už v pokročilém stádiu, ale pro řadu hráčů, včetně mě, naopak začíná hlavní sezóna v těchto dnech, kdy je čas dovolených. A tak ať už jsi nadšený amatér, zkušený hobbík, profesionální hráč nebo „tenisový“ rodič, možná ti přijde vhod náš praktický průvodce světem tenisových raket. Výběr raket je obrovský, cenové rozpětí také. Ne každý má dost peněz, aby si koupil na víkendové „plácání“ s manželkou raketu Rogera Federera, také proto je ten správný čas napsat s předstihem Ježíškovi.

Je jasné, že pro děti nebo začátečníky jsou vhodnější jiné rakety než pro profesionální hráče. Rozumný přístup je proto výběr vhodného „nástroje“ podle úrovně hráče a parametrů tenisové rakety. Každý tenista či šikovný prodavač Vám potvrdí, že je dobré zaměřit se na hmotnost a vyvážení rakety, velikost hlavy a držadla a tvrdost výpletu. Zatímco pokročilí hráči zvládnou těžší raketu s menší hlavou, amatérský hráč ocení spíše nižší hmotnost a větší plochu výpletu. Rakety se vyrábí s šesti velikostmi gripu (rukojeti), od dětských (0) až po největší mužskou velikost (5).

Dětské a juniorské tenisové rakety

První tenisové krůčky zkoušejí děti obvykle kolem třetího a čtvrtého roku. U dětských raket je proto obvykle rozhodující hmotnost a tlumení vibrací.

Hmotnost

Pro děti do zhruba 9 let bývá hmotnost rakety od 150 do 235 g. U starších dětí do 13 let může být o něco těžší, až do 265 g.

Velikost

Aby se dítě lépe trefovalo do míče, jsou dětské rakety kratší a velikost hlavy se tak zdá nepoměrně větší. Tento typ dětských raket však díky své konstrukci „odpouští“ více chyb. Délky začínají na 48 cm a končí 64 cm. Držátko by mělo být maximálně pohodlné, aby pomáhalo tlumit nárazy.

Cena

Špičkovou dětskou raketu koupíš od 2 do 5 tisíc Kč. Není-li si rodič jistý, že u tenisu potomek vydrží, lze pro ty úplně nejmenší sehnat v akci slušnou raketu již od 500 Kč.

Držadlo

Velikost gripu pro nejmenší 0. Pro větší děti 1
V této kategorii lze určitě doporučit značku Babolat pro děti od 3 do 9 let, které mají mj. speciální gripy pro snadné zapamatování držení rakety. U starších hráčů nic nepokazíš s raketou Wilson.

Rakety pro tenisové začátečníci

Pro hráče, který s tenisem začíná nebo hraje jen občas, bude podobně jako u dětí důležitá hmotnost a velikost hlavy.

Hmotnost

Švih mají začátečníci většinou krátký a pomalý. Lehčí raketa je šetrnější k zápěstí a lokti, které nejsou zvyklé na jednostrannou zátěž. Hráč tak omezuje riziko zdravotních problémů, které způsobují otřesy a vibrace při úderech raketou.

Velikost

Hlava rakety by měla být větší, od 660 – 760 cm2. Raketa je komfortnější, odpustí hráči více nepřesností a zvýší šanci na odpálení míčku.

Vyvážení

Do rukojeti, což je dáno celkovou nižší hmotností rakety. Pro zvýšení celkové údernosti rakety je dobré mít těžiště posunuté na střed od 320 – 330 mm.

Výplet

Rakety pro rekreační hráče jsou již od výrobce vypletené. Tvrdost výpletu je standardně 25/26 kg.

Cena

Od 1 do 3 tisíc Kč

Tenisové rakety pro pokročilé hráče

tenisová raketa pro začátečníkyHráči, kteří se věnují tenisu pravidelně delší dobu, mají obvykle až do seniorského věku slušnou kondici a jsou zvyklý na poměrně rychlé reakce. Často tak hrají celkem svižné údery.

Hmotnost

Zkušenější a pevnější ruka umožní pokročilému hráči dobře raketu kontrolovat a při tom hrát s dostatečnou razancí. Může si proto vybrat o něco těžší raketu než začátečník, protože je více stabilní a údernější a při tom dobře tlumí vibrace.

Velikost

Menší hlava než u začátečníka, kategorie midplus od 645 do 660 cm2.

Vyvážení

Na střed či lehce do hlavy od 325 – 335 mm.

Výplet

Tvrdost výpletu je minimálně 25/26 kg. Pokročilí a závodní hráči si však většinou kupují rakety bez výpletu a nechávají si ji vyplést typem výpletu, který mají vyzkoušený, a s tvrdostí, která vyhovuje jejich výkonnosti a stylu hry.

Cena

Od 2 do 6 tisíc Kč

Rakety pro závodní hráče

Wilson Pro Staff 95
Wilson Pro Staff 95

Hráči vynikají rychlou reakcí, dlouhým nápřahem a zvládnutou technikou úderů. Je proto vhodné zaměřit na rakety, které umožní dostatečnou kontrolu hry. Zároveň jde o zkušené tenisty, kteří již vědí, co jim vyhovuje. Hráči testují nové tipy, se kterými hrávají nejlepší tenisté světa a pak si vyberou, která jim nejlépe sedí do ruky.

Hmotnost

Středně těžké až těžké rakety od 300 do 360 g

Velikost

Hlava rakety by měla být midsize nebo midplus od 580 do 645 cm2.

Vyvážení

Záleží již hodně na individuálním pocitu a stylu hry. Pro hru od základní čáry do hlavy. Pro hru na síti nebo pro čtyřhru, kdy je důležitá dobrá manévrovatelnost je dobré vybrat raketu vyváženou na střed.

Cena

Od 3 do 7 tisíc Kč

U hráček pak záleží především na úrovni, na které hrají, ale základní pravidla platí stejně jako u mužů. Výrobci, kteří se zaměřují na ženský tenis, však kladou důraz na pěkný design, snaží se rámy raket udělat lehčí a spíše vyvážené do hlavy.

Rada na závěr

Každá rada je ovšem jen zprostředkovanou zkušeností. Ideální je proto zapůjčit si v některém tenisovém obchodě několik raket a vyzkoušet je. Kvalitní obchody nebo tenisová centra půjčují rakety zadarmo nebo za symbolický poplatek. I když budeš hrát s těmi nejlepšími raketami, vždycky bude nějaká, která ti sedí nejlíp a míče od ní létají nejpřesněji. Pak neváhej a dej na svůj pocit. A pokud ti to umožní tvá finanční situace, kup si rovnou dvě stejné rakety a nechej si je stejně vyplést.

Doporučuji vám si vybrat tenisové rakety na tenisovém e-shopu TFko.cz, kde vám ochotně poradí a navíc ke každé objednávce dostanete dárek 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *