Tenisový trenažér

tenisový trenažér

Tenisové trenažéry se využívají už několik desítek let. Dokonce byly už i za mého mládí, takže opravdu dávno. Samozřejmě jako všechno ostatní, i u tenisových trenažérů nejde zastavit pokrok, což je samozřejmě dobře. Pryč jsou ty doby, kdy k tenisovému trenažéru byla zapotřebí hooooodně dlouhá prodlužovací šňůra k nejbližší zásuvce.

K čemu je tenisový trenažér

Tenis je sport individuální, ale bez spoluhráče/soupeře si moc nezahrajeme. Samozřejmě můžeme využít tréninkovou tenisovou stěnu, ale ty jsou už spíše ohroženým druhem a z mnoha tenisových areálů už zmizely. Za mě je to velká škoda, ale co se dá dělat, „pokrok“ nezastavíš.

Ještě můžeme zkusit hrát na kurtu sám se sebou takzvanou obíhačku, kdy odehrajeme úder, pokusíme se rychle oběhnout síť a tento úder vrátit na druhou půlku kurtu a takto pořád dokola. Ale upřímně, to by možná nestíhal ani sprinter Bolt.

A to se nám pak náramně hodí právě tenisový trenažér neboli tenisový nahrávací stroj, který s námi bez odmlouvání na kurt půjde kdykoliv a za jakéhokoliv počasí. A vydrží hrát, dokud mu baterie nedojdou. V tom je tenisový trenažér úžasný, neúnavně pálí tenisáky tam, kam chceme a my se soustředíme jen sami na sebe, na správné provedení úderu.

Moderní tenisový trenažér

tenisový trenažér

Moderní trenažéry už fungují na baterie, mají dálková ovládání a mohou mít i spousty funkcí a předvoleb. Samozřejmě i zde platí, že za více peněz, více muziky. U dražších tenisových trenažérů dokážeme nastavit nejen směr, rychlost a intenzitu, ale i například množství spinu nebo slajzu. Některé se ovládají pomocí dálkového ovládání, které můžeme mít v kapse nebo se ovládají přes aplikaci v chytrém mobilním telefonu. Oba druhy ovládání mají svoje výhody a nevýhody. Dálkové ovládání bývá lehké a v kapse nás nijak neobtěžuje. Na druhou stranu díky ovládání přes aplikaci v mobilu zvládneme nastavit více věcí. Ale telefon, zvláště ty dnešní velké a těžké, mít v kapse při hraní mít nechceš…

Jak a co trénovat s tenisovým trenažérem

Opět hodně záleží na vybavenosti a funkcích trenažéru. Ale i s tím nejlevnějším potrénujeme to nejdůležitější, údery z místa. A to v podstatě téměř všechny, až na servis, ale i ten se dá s tenisovým trenažérem trénovat. Ale i ty levnější trenažéry umí měnit místo, kam míč ze stroje letí, a tak potrénujeme i údery v běhu.

tenisový trenažér - ovládání

S tenisovým trenažérem osobně trénuju všechny základní údery, forehand, bekhend (i ten slajzovaný), voleje, halfvolej, smeč, kraťas, nabíhané údery atd. Využívám jej i pro přípravu na čtyřhru. Takže těch možností tréninku s tenisovým trenažérem je bezpočet a to mám jeden z těch levnějších.

Tenisový trenažér Slinger bag

V tenisovém testovacím centru v Brně mám tenisový trenažér Slinger bag, který patří k těm levnějším. Ale to neznamená, že je horší. Vyniká v mnoha věcech, jako je výdrž baterie, skladnost, snadná a hlavně rychlá příprava atd. Více o něm se dozvíš v článku Slinger bag – tenisový nahrávací stroj.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *