Tenisová pohádka aneb zdraví máme jen jedno

Tento příběh není vymyšleny, je podle skutečnosti a může být inspirací pro někoho dalšího, kdo už třeba ztrácí naději. Příběh je o mladé tenistce a o bolestech, které ji téměř ukončily tenisovou kariéru. Co víc, hrozilo nenávratné poškození jejího zdraví, což je to nejdůležitější, co každý z nás má. A něco podobného se může týkat kohokoliv z nás. Je to totiž dost typický scénář, kde svou porci viny mají chyby v technice úderů, ale i nevhodně zvolená váha tenisové rakety. A pohádka má samozřejmě dobrý konec a z toho mám obrovskou radost.

Hlavní postavou je mladá, závodní hráčka. Ale vím, že v hodně podobné situaci je spousta rekreačních hráčů. Před cca půl rokem mi sem, na tenisový blog, napsal tatínek této hráčky a popsal jejích trápení s tím, jestli bych jim neporadil pohodlnější výplet. Problém se týkal bolesti ramene hrací ruky. Po přečtení celého vzkazu mi bylo jasné, že výplet tento problém nemá šanci vyřešit. A to ani pohodlnější, zdravotní rakety.

Bolesti ruky u tenisu

tenisový loket

Mladá hráčka trpěla při každém hraní obrovskými bolestmi ramene, které vedly až k slzám a k velkému trápení. Po mnoha návštěvách u doktorů se zdála být jedinou šancí operace. Ale do té by se taky nikdo z nás asi moc nehrnul. Hráčka byla dlouhodobě pod vedením zkušených trenérů v jedné vyhlášené tenisové akademii. Takže jsem měl za to, že techniku úderů mají podchycenou a nebude zde co zlepšovat. Z toho všeho jsem usoudil, že jedinou možností je buď ona operace nebo delší klid od tenisu, třeba i několikaměsíční a tvrdá práce na zpevnění svalů kolem ramene. Přece jen tady už jde o zdraví mladého člověka a to je mnohem přednější než nějaký tenis. Ale nejsem ani doktor a ani nějak zkušený tenisový expert a trenér.

Příliš těžká raketa?

S otcem hráčky jsme si zavolali. Jednak, abych zjistil více informací a taky abych vysvětlil mé obavy a doporučení. Dozvěděl jsem se, že zmiňovaní zkušení trenéři doporučili hráčce už od 12 let raketu s váhou 300 gramů. Osobně jsem zastánce těžších raket, ale ne vždy. A toto se mi zdálo krapet přehnané. Přece jen je to příliš těžká raketa na tak mladou hráčku. Ale pořád by to nemělo způsobit takové komplikace, zvlášť když je dohled kvalitních trenérů. I těžká raketa, při správné technice úderů, nemůže sama o sobě způsobit takové zdravotní komplikace.

tenisový loket

Jde to i jinak

Po rozboru úderů se objevila velmi malá, ale aspoň nějaká naděje. A tou byla možnost pokusit se odstranit špatnou techniku u forehandu a servisu, kterou její trenéři nejspíš opomíjeli. Oba údery hráčka hrála za sebou, v podstatě je „tahala“ právě jen bolavým ramenem a nevyužívala energie celého těla. Do cca 13-14 let se technika opravuje vcelku snadno, ale pak, čím je hráč starší, je to náročnější, to všichni asi známe. Ale všechno jde, když se chce.

Ale musí se chtít

Musím říct, že tato mladá dáma je výjimečná. Má v sobě směsici úžasných vlastností, jako je neskutečná bojovnost, odhodlání, pokora, skromnost, píle, nezlomnost a touha udělat maximum proto, čeho chce dosáhnout. A díky těmto vlastnostem se do přeučování úderů vrhla po hlavě a s maximem úsilí. K tomu samozřejmě přidala i spousty času stráveného cvičením a posilováním nejen bolavého ramene.

Happyend

tenisový loket

A asi jak tušíte, tato její nesmírná snaha měla, nebo spíš má šťastný konec. Vlastně ne konec, nový začátek. Po půl roce se mladé tenistce podařilo změnit provedení forehandu i servisu tak, že bolesti ramene ustoupily a už ji v podstatě netrápí. Ty se dostaví jen v momentě, kdy zahraje úder nesprávně za sebou. A to má pořád stejnou raketu i výplet. Změnila jen techniku úderů. I lékaři při kontrole zjistili, že se poškození ramenního kloubu výrazně zmenšilo. Na hráčce samotné pak bylo vidět, s jakou radostí si zase svůj milovaný tenis užívá. A o to tady šlo.

Co tímto příběhem chci říct?

Hned několik věcí:

  1. Všechno se dá odnaučtit, přeučit, naučit. A to i v mnohem pozdnějším věku než je tato slečna.
  2. Váha rakety může být problém, ale obvykle je za bolestí ruky u tenisu technika úderů. …a ta se dá změnit, zlepšit.
  3. Zdraví máme jen jedno a je potřeba se o něj starat, cvičením, regenerací atd.
  4. Pokud nás něco u tenisu bolí, hledejme příčinu v technice, ne primárně v raketě nebo výpletu.

Brzy vydám video o tom, jak těžkou raketu si vybrat a proč. A v něm chci na téma tenisového lokte nebo obecně bolesti hrací ruky také zabrousit. Přece jen je to téma, které trápí hodně z nás. I já jsem si tím prošel a rád se podělím o své zkušenosti.

Tak toto byl příběh jedné mladé tenistky. Ta díky své bojovnosti a odhodlání překonala zranění, které ji hodně trápilo a které ji málem vzalo to, co ji baví nejvíc, tenis. Jsem moc vděčný, že jsem měl šanci tuto proměnu pozorovat. A mám ohromnou radost, že příběh má šťastný konec, ve který jsem sám ani nedoufal. Velkou inspirací je přístup, který ona hráčka předvedla (a předvádí) a také nezměrná podpora od její rodiny, zejména táty, který je sám zapálený rekreační tenista.

Mě tento příběh hodně potěšil a inspiroval. A třeba nebude inspirovat jen mě… 🙂

  1. Ahoj,
    Výborná práce, skvělého trenéra👍🎾 Přejeme tenisce ať už rameno a žádný sval nezlobí. 👍✌️

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *