Když končí první podání příliš často v síti

Tenisové podání

Tento článek (a video) je o chybě, kterou dělají nejen rekreační hráči, ale dost často i ti závodní. Tato chyba se týká tenisového podání, tedy zejména toho prvního. „Díky“ této chybě ztrácíme v zápasech spousty fiftýnů, ale také nás stojí hodně sil. A to nejenom těch fyzických, ale mnohdy i psychických. Určitě většina z nás se v zápasech potýkáme s problémem, kdy velké procento našich prvních servisů skončí v síti. V dnešním článku a videu se podíváme, co je toho příčinou a samozřejmě si ukážeme, jak této chybě předejít nebo ji napravit.

Jen podotýkám, že je tento článek vhodný pro ty, kteří už mají zvládnutou techniku podání. Tedy ti, co nepodávají zespodu a nehrají podání takzvaně na placku 🙂 Pro ty, kteří ji úplně zvládnutou nemají, doporučuji článek s názvem 4 + 1 nejčastější chyby u podání. Ale nyní se už pojďme podívat na zmíněnou chybu.

Tenisové podání

Jak jsem zmínil na začátku, tou taktickou chybu je to, že velké množství našich prvních servisu v zápase končí v síti. A počet takto pokažených podání se zvyšuje s délkou zápasu.

Proč tuto chybu děláme

Těch důvodů může být několik. 

  1. Snažíme se o co nejtvrdší podání, které ale nemáme dostatečně natrénované.
  2. Jsme z průběhu zápasu unavení a technicky nezvládáme podání správně provést.
  3. Příliš s provedením podání spěcháme a nemáme dostatek času správně podání zahrát.
  4. A samozřejmě zde může být ještě jedna možnost, i když asi ne moc pravděpodobná. A tou je vysoká síť. V takovém případě je vhodné se obrátit na správce tenisových kurtů a řádně mu vysvětlit, jak má být síť správně vysoká. 

Lepší je se podívat na video níže, kde jsou chyby názorně ukázány.

A proč je toto vlastně chyba?

Prvním důvodem je to, že náš druhý servis, s největší pravděpodobností, je pomalejší a mnohem méně nebezpečný pro soupeře. A z toho důvodu z něj získáme samozřejmě mnohem menší procento bodů. Dále tím našeho soupeře posazuje do pomyslného sedla, nebo lépe řečeno bude si na naše druhé podání více věřit. A v neposlední řadě nás každé zkažené první podání stojí spousty sil, které nám pak mohou chybět v napjatém závěru.

Jak se této chybě vyhnout?

Je důležité si uvědomit, pokud zkazím dvě první podání po sobě do sítě, že je něco špatně. Pokud si toto včas uvědomím, mám napůl vyhráno. Pak už jen stačí se soustředit a něco s touto chybou udělat. Takže:

  1. Jak jsem výše zmínil, je potřeba si tuto chybu vůbec uvědomit. 
  2. Následně si musíme dát pozor na nadhoz. Je důležité si míč v takovém případě vyhodit ještě výš než doposud. Díky tomu budeme mít více času a prostoru se vytáhnout nahoru za míčem.
  3. V návaznosti na bod dva se musíme soustředit na dostatečné vytažení nahoru za míčem. Prakticky řečeno je potřeba se s nohou odrazit co možná nejvíce nahoru.
  4. Další důležitou pomůckou, která nám pomůže zamezit častému hraní prvního podání do sítě, je soustředění na nadhazující ruku. Tedy že po vyhození míče necháme nehrající ruku o něco déle ukazovat na balón. Když jsme unaveni nebo při prvním podání spěcháme, pouštíme předčasně tuto nehrající ruku dolů, což má za následek, že se nedokážeme vytáhnout nahoru za míčem.
  5. A poslední radou je si dávat pozor na to, abychom se v momentě samotného úderů dívali na míč. Stejně jako u bodu 4 nám pomůže se vytáhnout za balonem. 

Ve videu níže jsme se snažili podrobněji a hlavně názorně ukázat, jak této chybě předcházet.

Závěrem

V případě, že v zápase dáme dva první servisy po sobě do sítě, musí se mám hlavě zapnout červená kontrolka, která nás na tento fakt upozorní. Následující první podání už musí jít za každou cenu do kurtu. Jak jsem říkal, je to důležité jak z pohledu úbytku sil, ale také to má vliv na naši psychickou pohodu.

Na našem semináři na téma podání jsme doporučovali nehrát první podání na co největší ránu. Jasně, dát podání rychlosti 200 kilometrů v hodině a potupit soupeře takzvaným esem, je úžasný pocit. Ale ruku na srdce, jak často se nám něco podobného podaří. Pokud trénujeme tenisové podání každý den alespoň hodinu, pak samozřejmě se ta šance zvětší. Ale myslím si, nebo spíš jsem přesvědčený, že nikdo z nás na svém podání tak usilovně netrénuje. A proto je rozumnější hrát první podání více na jistotu. Věřte mi, jsem mnohem efektivnější zahrát 8 podání 10 volně a na jistotu než dát jedno heslo a pak těch 9 zkazit.

Pokud si nejste jisti správnou technikou vašeho podáni nebo jakéhokoliv úderu, můžete využít naši analýzu, ve které rozebereme a poodhalíme chyby, které při vybraném úderu děláte.

Video

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *