Jak zlepšit return

Return je v podstatě stejně důležitý jako podání. A pokud v zápase nedáme podání nebo return, patrně si mnoho výměn nezahrajeme. Na téma tenisového servisu jsme už dělali dvě videa, odkazy na ně najdete dole v popisu. A tak je načase se také věnovat právě returnu.

Tenisové podání je technicky nejnáročnějších tenisový úder, ale má tu výhodu, že záleží jen na nás jak jej zahrajeme. Chci tím říct, že naše podání neovlivňuje soupeř. Kdežto u returnu toto neplatí. Je jasné, že kvalita soupeřova podání významně ovlivní náš return. Ale přesto je tu několik zásad, které nám pomohou zlepšit tento náročný úder. Více najdete ve videu 😉

První důležitou věcí je postavení na kurtu. Postavení při returnu je závislé na mnoha věcech. Jednak na tom jak dobře soupeř podává, zdali je to pravoruký nebo levoruký hráč, jestli podává z pravé nebo levé strany, jestli dává spíše podání na přímo nebo hraje hodně s boční rotací. Pokud soupeř má rychlejší servis doporučuji stoupnout si dál za základní čáru. Naopak pokud podává servis takzvaným rekreanským padáčkem, tak klidněš si stoupneme před základní čáru. Pokud soupeř podává z jeho pravé strany a je to pravoruký hráč a i já jsem, je vhodné nebo ideální si stoupnout pravou nohou blíže k singlové čáře, díky tomu budeme schopni vykrýt, jak servis na téčko tak i servis, který půjde hodně do strany s boční rotací. Pokud soupeř podává z jeho levé strany, tak opět je vhodné stát levou nohou blíže k levé singlové čáře. U returnu je zásadní být v kolenou a na špičkách. Díky tomu budeme schopni rychleji reagovat na směr podání.

Další důležitou věcí je držení rakety. Pokud jsem pravoruký hráč, držím raketu v pravé ruce nečekaně a přechytnutou na forehand. Kdybychom drželi raketu na plocho, trvá nám příliš dlouho přetočit na forehand i na bekhand. Pokud držíme na forehand, snadno odehrajeme forehandový return, pokud jde na bekhand, tak pomocí levé ruky snadno přetočíme a hrajeme bekhand. Někteří rekreační hráči drží raketu na kladívko a pak musí na obě strany přetáčet. Nebo někdo drží raketu na bekhand, ale to není ideální, přetáčet raketu na forehand je složitější než obráceně.

Důležitým nebo asi tím nejzásadnějším bodem u returnu je pohyb proti balonku. Když se podíváme na světové hráče, tak si můžeme všimnout, že dělají takzvaný split step. Což je takový drobný poskok snožmo, který jde směrem proti balonku. A z něj poté následuje krok doprava nebo doleva, podle toho kam letí míček. Split step vypádá tak, že jsme na špičkách, máme pokrčená kolena. V momentě, kdy soupeř udeří servis, uděláme tento mírný poskok dopředu a tomu se říká split step. Například Roger Federer dělá tento split step buď snožmo nebo pokud je servis pomalejší udělá jeden delší krok dopředu a potom následný split step.

Po split stepu následuje samotný nákrok na úder, tento krok v žádném případě nesmí směřovat od míče nebo dozadu od míče, ale spíše proti němu. Takže u forehandu nakročíme pravou nohou šikmo dopředu, v případě bekhandu levou nohou šikmo dopředu proti balonku.

Druhým zásadním bodem je samotná příprava na úder nebo nápřah. Nápřah zaleží na tom, jak má soupeř rychlý servis. Čím rychlejší servis má, tím kratší nápřah uděláme. Jak jsem říkal v prvním bodě, po nákroku do forhendu nebo do bekhandu nám v podstatě stačí jen vytočit ramena udělat krátký nápřah a pohybem dopředu využijeme energie celého těla a také energie servisu nebo rychlosti servisu a tím jsme schopni rychle a snadno odehrát return.

Ještě jedna důležitá věc u returnu je potřeba jít proti balonku ramenem, rozhodně nestát u něj čelem. Pokud dáme do úderu rameno, jsme schopni zahrát return tam kam chceme. V případě, že má soupeř opravdu rychlé podání a my nestihneme udělat kompletní přípravu na úder, můžeme jej jen narazit. Vypadá to tak jako bychom hráli volej. Vytočíme rameno a tělem jdeme proti míči. Abych to shrnul, jak jsem říkal na zažátku return je opravdu velmi důležitý úder a je potřeba jej dostat do kurtu. Pokud return hned zkazíme patrně nemůžeme vyhrát mnoho balonku. U returnu je tedy nejzásadnější pohyb proti míči. Díky tomu budeme schopni využít energie, kterou dal do úderu soupeř a spíše tak zahrajeme return do kurtu. Další důležitou věcí je jít ramenem proti balonku.

Napište nám dolů do komentáře s čím u returnu máte problém vy a my třeba natočíme druhý díl tohoto videa o returnu. A pokud se vám video líbilo tak ho sdílejte, lajkujte. Sledujte náš kanál, facebook, instagram a také náš blog. Čau.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *