Jak vybrat boty na tenis?

Tenisové boty jsou po tenisových raketách a výpletech 3. nejdůležitější vybavení každého tenisty. Asi díky nim nebudeme hrát lepší tenis, ale jsou důležité kvůli našemu zdraví a pohodlí na kurtu. Velmi častou chybou, kterou dělají lidé, co si chodí občas zapinkat tenis je, že si vezmou boty například na běhání nebo na badminton a to není vůbec ideální. Vysvětlíme si proč.

V čem se liší tenisové boty od jiných

Boty na běhání jsou špatné ze dvou důvodů. Za prvé se můžeme zranit, protože boty mají přiliš vysokou podrážku a nedrží nohu pevně v botě, nejsou stabilní jako ty tenisové boty. Hrozí nám zranění kotníku nebo achilovky. Druhý důvod je ten, že když nás uvidí správce areálu, nebude nadšený a nejspíš nás vyžene. Badmintonové boty nejsou až tak rozdílné od těch tenisových, jsou pevnější a stabilnější, ale hlavní rozdíl je v podrážce a opět by se nám nehrálo, tak pohodlně jako v tenisových botech.

Na co si dát pozor při výběru tenisových bot

Velikost je jeden z těchto parametrů, každý ví asi svoji velikost a doporučil bych vybrat o půl nebo dokonce až o číslo větší boty, zejména při dokluzech trpí prsty v přední části boty a proto je vhodné mít o trochu větší. Další chybou je výběr podrážky. Tenisové boty se vyrábí v několika variantách právě na různé povrchy. U nás je nejvíce používaným povrchem antuka a proto bych si určitě vybíral tenisové boty s antukovou podrážkou, označované jako Clay. Dále máme boty na všechny povrchy takzvané Allcourt, mohou se použít na betonových dvorcích, umělé trávě nebo kobercích. Existují i specální boty na travnaté kurty a koberce bez granulátu, ale s těmi se u nás moc často nesetkáte.

Podrážka tenisových bot

Antuková podrážka tenisové obuvi

Antukové boty mají velmi hustý a jemný vzorek takzvaný stromeček. Díky tomu nebudeme na antuce nežádoucně klouzat, budeme mít jistější pohyb po kurtu. Boty na všechny povrchy už nemají tak jemný a hustý vzorek, mají spíše větší plochy. Na antuku je můžeme vzít, ale je dost pravděpodobné, že nám to bude velmi klouzat, hrozí zranění a nebudeme tak rychlý, jako v botech na antuku.

Podrážka opotřebuje?

Je to individuální, podle toho jak agresivně nebo rychle běháme a také jak často hrajeme. A to je jedna z dalších chyb, kterou mnoho z nás tenistů dělá. Nechavájí si podrážku opotřebenou, takzvaně sjetou. Poznáme to tak, že v místech nejčastějšího kontaktu s povrchem se nám ten takzvaný stromeček ošoupe, už tam nebude ten stejný vzorek jako když byla bota nová. A to vede k tomu, že se nám bude pohybovat špatně po antukovém dvorci, nežádoucně uklouzneme a nebudeme schopni rychle běhat.

Vrchní část boty

Nártová část

Záleží hodně na ceně. Čím levnější bota, tím horší zpracování, nemají tak dobrou ochranu jako ty dražší boty. Proto bych na tenisových botech nešetřil a vybral si, co nejlepší boty už kvůli té životnosti. Vydrží déle, jsou pohodlnější a chráníme více své zdraví. Nejnamáhanější je část nártová, která se často ohýbá a u mnoha bot praská. Může se stát, že i ty dražší boty tady prasknou a to pravděpodobně výrobci nevyřešili správně. Těch materiálů použítých může být více. Různé typy gumy, látka, kůže, ale to už si každý musí vyzkoušet, co mu nejlépe sedí. Ty celokožené boty v této části určitě neprasknou, ale tento pohyb ohýbaní bude náročnější, bota bude tvrdší a dost možná méně pohodlná.

Druhou další namáhanou částí je z vnitřní strany boty, kde je často odíraná při dokluzech. Ty lepší modely mají výstuhu v této oblasti, každý výrobce to může mít řešené trošku jinak.

Odpružení tenisové obuvi

Dále je potřeba se zaměřit na odpružení v zadní části boty. Každý má trošku jiné preference, někdo raději větší odpružení a někdo naopak menší. Čím je měkčí, pružnější podrážka tím více šetří kotníky, kolena, kyčle. Ale na druhou stranu někdo preferuje tvrdší zadní část boty, aby měl větší cit pro povrch, rychlejší reakci. Je to o tom, co kdo preferuje.

Váha tenisové boty

Ještě musím zmínit jeden velmi zásadní parametr a to je váha bot. Dost se totiž liší. Některé boty jsou opravdu lehké a jiné naopak těžké. Když budeme mít delší zápas nebo náročný trénink, bude tato váha bot znát. Budeme více unaveni a pomaleji běhat po kurtu. Na druhou stranu ty lehčí boty neposkytují takovou stabilitu jako ty těžší. Opět je potřeba vybrat podle toho, co je pro nás prioritní. Já jsem zkoušel lehčí model, ten nedržel nohu tak jak jsem zvyklý a neměl jsem pocit jistoty při dokluzech. Měl jsem strach o kotník, nejsem zrovna nejlehčí a to může být také tím. Pokud někdo váží 50-60 kg, tak ho to trápit nemusí. Je potřeba si zvolit, co od boty očekáváme.

Vystužení tenisové boty

Další částí na kterou se můžeme zaměřit je pata. U dražších modelů je pata více vyztužená u těch levnějších je naopak méně a proto asi moc dlouho nevydrží.

Zavazování tenisové obuvi

Nově se objevují tenisové boty bez tkaniček, wilson má například místo tkaniček lanko a utahuje se pomocí přezky. Adidas přišel s novinkou tenisovými botami bez tkaniček, bez všeho, spíše to je taková ponožka, ale nezkoušel je, tak nemohu posoudit. Ale jinak většina botů je s tkaničkami a za mě určitě lepší varianta, tady se toho moc vymyslet nedá.

Šířka tenisové boty

Dále se může řešit šířka boty, neboli šířka nohy. U tenisových bot tento parametr není. Je to většinou od modelu, některý model je širší a některý je zase užší. Je potřeba si boty vyzkoušet a vybrat si, které nám sedí nejlépe. Hodně záleží také na materiálu svršku, když bude napohled měkčí může být i pohodlný šířkou a naopak ty celokožené modely můžou být více stísněné.

Poradím fígl, jak lépe zavazovat tenisové boty. Určitě to málo kdo zná. Potřeba je použít poslední dírku pro tkaničky, udělet si z ní další očko a provléct tím tkaničku. Budeme mít pevněji nohu v botě a nebude nám nežádoucně jezdit a díky tomu se nám nevytvoří puchýř na patě.

Jaké ponožky použít do tenisových bot

Určitě ty, co nám barevně ladí to je nejzásadnější :-). Ale ne teď vážně, existují samozřejmě tenisové ponožky a je lepší mít spíše ty silnější. Nohy jsou hodně namáhané zejména v těch delších zápasech a trénincích. Vyberte si tenisové ponožky, které odvádějí dobře pot a pak to bude celkově pohodlnější hra.

vložky do tenisové obuvi

Vložky do bot jsou také velmi důležité, ty dostávají opravdu hodně zabrat. Mně osobně se u každé vložky v tenisové botě v části pod palcem vytlačí díra, a vyhazovat proto celé boty je nesmysl. Stačí dokoupit vložky do bot. Prodávají se i speciální, na míru dělané a to je také jedna z variant. Pokud má někdo nějaké problémy například s kloubama nebo kotníkem, tak je vhodné si udělat speciální vložku a používat ji v tenisových botech.

Shrnutí

Pokud hrajeme vetšinu času na antukovém povrchu doporučuji si vybrat tenisové boty s antukovou podrážkou. Když půjdeme občas hrát na betonový kurt tak antuková podrážka ničemu nevadí, ale obráceně pokud vezmeme na antuku boty s podrážkou na beton, bude nám to klouzat a nebudeme schopni se po dvorci správně hýbat. Rozhodně nedoporučuji na tenisových botech šetřit, přece jenom jde o naše zdraví a příjemný pocit ze hry.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *