Analýza servisu – Petr

Máme zde dalšího zájemce o rozbor svého podání. Tím zájemcem je zapálený sportovec tělem i duší jménem Petr. Shodou okolností je Petr z Brna a tudíž jsme mohli udělat analýzu jeho servisu naživo. Díky tomu bylo mnohem snažší rozpoznat případné chyby a ihned na nich zapracovat.

Jak je vidět z přiloženého krátkého videa, opravdu zepár chybiček by se u Petrova podání našlo. Dovolím si tvrdit, že tou nejhlavnější chybou je špatné držení, které následně zapřičiňuje i ty ostatní. V podstatě bychom Petrovi mohli doporučit náš článek a video s názvem 4+1 nejčastější chyby nejen rekreačních hráčů při podání a problém by byl vyřešen 🙂 Ale to bychom analýzu pěkně odflákli, takže pojďme se na chyby podívat podrobněji.

1. chyba – forehandové držení rakety

Jak jsme zmínili výše, je toto nejzásadnější chyba u Petrova podání. Jak je vidět na fotce, Petr drží raketu v podstatě forehandově a hraje podání takzvaně „na placku“. Z tohoto špatného držení pak vyplývají i další chyby, ale k těm se dostaneme později.

Bylo by ideální, aby Petr držel raketu „na kladívko“, možná i mírně bekhendově. Pak bude schopný dát míči větší rotací, čímž získá i více kontroly. A díky správnému držení rakety také snáze odstraní i následující chyby.

Rozhodně nedoporučujeme přehmátnout ihned na bekhendové držení, byla by to příliš velká změna. Určitě bude stačit držení na kladívko a až si Petr bude jistý, může zkoušet přehmátnout více.

2. chyba – malé vytočení ramen

Uvedené špatné držení úzce souvisí s další chybou, kterou je nedostatečné vytočení ramen. Petr je před samotným udeřením míče v podstatě čelem k síti. Správně by mělo levé rameno při nadhozu směřovat do míst, kam podání plánuje zahrát a až pak rotací ramen a horní částí těla dát míči energii.

Opět je to velmi častá chyba rekreačních hráčů. Ale Petr a jemu podobní nemusejí zoufat, níže popisujeme snadné cvičení, které pomůže tuto chybu odstranit.

3. chyba – loket vpředu

Na fotce vidíme Petrův loket nepřirozeně vytrčený vpřed ještě před samotným udeřením míče, což je, podle našeho názoru, právě důsledkem výše zmíněného špatného držení rakety. Petr pak hraje své podání v podstatě jen předloktím. Nemůže tak předat míči dostatek švihu a ani rotace. Jak jsme psali v článku 4+1 nejčastější chyby nejen rekreačních hráčů při podání, je důležité dostat loket do takzvané “trophy position“. Ruka s raketou pak vygeneruje mnohem více švihu a tím Petr získá pro svůj servis více rychlosti, jistoty a rotace.

Cvičení

Jak jsme říkali na začátku u Petra je důležité zapracovat na správném držení rakety. Pokud bude raketu držet v momentě úderu správně, donutí ho to odstranit i chyby číslo 2 a 3.

U rekreačních hráčů je obvykle problém s pohybem do smyčky, nebo lépe řečeno do „Trophy position“. Právě při tomto pohybu většina hráčů raketu přehmátne zpět do špatného, tedy forehandového držení. Proto doporučujeme vynechat tento pohyb do smyčky a ruku s raketou dát rovnou do „Trophy position“. Pak je mnohem snažší se soustředit na správné držení a vytočení ramen.

Dalším cvičením vhodným pro Petra je obyčejný hod míčkem. Bude nejlepší se podívat naše video (níže) kde nejen toto cvičení prakticky ukazujeme.

Abychom to shrnuli, Petr pro zlepšení svého podání by měl vyzkoušet a trénovat:

  • odložit raketu, vzít míč do ruky a hodit co nejdál
  • u hodu míčem je pozice ramen a lokte stejná tak jako potřebujeme mít u podání
  • aby hodil co nejdál, potřebuje vytočit ramena a využít k hodu celou horní část těla

Shrnutí

Když se Petr zaměří na změnu držení, které doporučujeme měnit pozvolna, pak se mu podaří odstranit i ostatní uvedené chybičky. Získá tím pro svůj servis mnohem více energie, rotace a z toho vyplývající jistoty. Věříme, že se mu to podaří velmi rychle a brzy uvidíme jeho pokroky.

Moc si vážíme Petrovi důvěry. A pokud máte i vy zájem o rozbor vašeho podání nebo jiného úderu, neváhejte využít naší nabídku analýzy. A sledujte naše videa na Youtube, Instagramu, Facebooku a také zde, na blogu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *