Analýza servisu – Dominik

Patrně posledním zájemcem o rozbor tenisového podání je mladý tenista jménem Dominik. Je to další zástupce levorukých hráčů, což už samo o sobě, jak jsem zmiňoval v některé z dřívějších analýz, je velkou zbraní. I Dominikovi děkuji za jeho důvěru a zařazuji ho do slosování o ceny jako je například raketa Wilson Blade. Je vidět, že se jedná o mladého a nadějného tenistu, který nejspíš trénuje pravidelně. Na první pohled je Dominikovo podání bez zásadních chyb. Ale když se podíváme důkladně, přece jen drobné chybičky najdeme. Zamáčkněme nostalgickou slzu nad poslední analýzou tenisového podání v naší soutěži a vrhněme se na zmíněné chyby.

0. chyba – posun pravé nohy

Schválně jsem tuto chybu označil číslem 0, protože to podle mě není technická chyba v provedení Dominikova podání. Jedná se spíš o porušení pravidel, takzvaný přešlap neboli foot fault. Na videu výše je vidět jak se jeho pravá noha posune o několik centimetrů přes základní čáru. A to není správně.

1. chyba – smyčka

Dominik je mladý hráč plný sil a mohl by svému podání dát hodně razance. Bohužel díky ne úplně správně provedené smyčce tomu tak není. Jak vidíme na obrázku, nedostane se do takzvané „trophy position“. Jak zmiňuji v článku a videu „4+1 nejčastější chyby nejen rekreačních hráčů při podání“, pro maximální razanci a švih je právě velmi důležité dostat ruku s raketou do uvedené pozice. Díky tomu bude Dominik schopen předat míči mnohem více energie.

2. chyba – zadní noha předbíha

Někteří hráči při podání „zadní“ nohu přisouvají, jiní ne. Obě varianty jsou správné a každá má svoje výhody i nevýhody. Dominik používá první variantu, tedy s přísunem nohy, ale levou nohu přisune až na úroveň té pravé. Toto postavení mu neumožňuje správné vytočení ramen, vrchní části trupu a boků. Dalším důsledkem této chyby je, že vyskočí nahoru, ale už ne vpřed.

Levou nohu by Dominik měl přisunout za pravou. Díky tomu bude stát vytočený bokem k síti a následně bude moci využít mnohem více energie rotací horní části těla a boků. Dále doporučuji Dominikovi se soustředit na pohyb vpřed do kurtu.

3. chyba – zlomení v pase

Výše jsem chválil ukázkový náklon těla vpřed do kurtu. Ale jak vidíme na fotce, Dominik se před udeřením míče v podstatě zlomí v pase. Tedy skrčí trup těla. A z tohoto důvodu Dominik trefuje míč za sebou a v předklonu. Nemůže se tak dostatečně vytáhnout nahoru a udeřit míček v ideálním bodě.

„Díky“ této chybě pak po odehrání podání Dominik dopadá na stejné místo, ze kterého vyskakoval za míčem. Opět tak nevyužije naplno energie svého těla a to je velká škoda. Pokud podání správně „projde“, bude jeho servis ještě razantnější.

Cvičení

Dominikovi bych doporučil vyzkoušet cvičení na odstranění zejména chyby číslo 1. a tím cvičení je:

  • odložit raketu, vzít míč do ruky a hodit co nejdál
  • u hodu míčem je pozice ramen a lokte stejná tak jako potřebujeme mít u podání
  • aby hodil Dominik co nejdál, potřebuje vytočit ramena a využít k hodu celou horní část těla

Závěr

Mám pocit, že jsem byl na Dominika příliš tvrdý a málo jsem jej chválil 🙂 Chci to teď napravit. Jeho podání je na hodně slušné úrovni a jsem si jistý, že z něj dělá hodně přímých bodů. Ale na druhou stranu je Dominik mladý hráč, který má ještě hodně před sebou a může se hodně zlepšit, tak proč jej trošku nepopostrčit 🙂 Doufám, že mé rady Dominikovi přijdou vhod a alespoň trošku mu pomohou.

Tak, a to je poslední analýza podání v rámci soutěže, kterou jsem vyhlásil někdy v listopadu. Moc si vážím vaší důvěry, tedy těch, co se odvážili a poslali video svého podání. Od některých soutěžících mám už i videa po nějaké době a musím uznat, že jsou vidět velká zlepšení.

Za pár dnů uskutečním losování o slíbené slevy. Budu vás samozřejmě včas informovat na Instagramu, Facebooku a také zde, na blogu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *