Analýza servisu – Adéla

Díky naší soutěži, ve které jsme analyzovali podaní našich čtenářů, nás oslovila tenistka Adéla a požádala o rady a poznatky k jejímu podání. Na první pohled je Adély servis na velmi slušné úrovni, ale přesto se pokusím poradit, aby byl ještě lepší.

V článku „4+1 nejčastější chyby nejen rekreačních hráčů při podání“ zmiňuji ty nejčastější chyby, které se často opakovaly. Podíváme se zda i tady se některé zmíněné chyby objeví.

1. chyba – ne úplně ideální držení rakety

Jak jsem psal v článku a říkal ve videu pod ním, držení rakety je jednou z nejčastějších chyb u podání. Adéla sice raketu nedrží vyloženě „na placku“, ale je vidět, že držení je mírně forehandové. A to není ideální. Myslím si, že právě špatné držení pak zapřičiňuje i další chyby, které popíšu později.

Držení by mělo být, jak se říká, „na kladívko“, v tomto případě bych doporučil spíše mírně backandové držení, protože Adéla je očividně pokročilejší hráčka a určitě toto držení hravě zvládne. Díky správnému držení bude schopná dát míči větší rotaci a tím bude mít i více kontroly.

2. chyba – zadní noha předbíha

Už jsem v některé z analýz zmiňoval, že někteří hráči při podání „zadní“ nohu přisouvají, jiní ne. Obě varianty jsou správné a každá má svoje výhody i nevýhody. Adéla používá první variantu, tedy s přísunem nohy, ale pravou nohu přisune až na úroveň té levé. Navíc ji přisouvá do strany nikoli za přední nohu (levou). Toto postavení jí neumožňuje správné vytočení ramen, vrchní části trupu a boků. Dalším důsledkem této chyby je, že vyskočí nahoru, ale už ne vpřed. Tím nemůže předat energii ruky a těla do míče.

3. chyba – malé vytočení ramen

Uvedené špatné držení úzce souvisí s další chybou, kterou je nedostatečné vytočení ramen. Adéla je před samotným udeřením míče v podstatě čelem k síti. Správně by mělo levé rameno při nadhozu směřovat do míst, kam podání plánuje zahrát. A až pak rotací ramen a horní části těla dát míči energii.

Cvičení

Adéle bych doporučil vyzkoušet cvičení na odstranění zejména chyby číslo 3. a tím cvičení je:

  • odložit raketu, vzít míč do ruky a hodit co nejdál
  • u hodu míčem je pozice ramen a lokte stejná tak jako potřebujeme mít u podání
  • aby hodila Adéla co nejdál, potřebuje vytočit ramena a využít k hodu celou horní část těla

Shrnutí

Když se Adéle podaří vylepšit výše uvedené chybičky, získá pro svůj servis mnohem více energie, rotace a z toho vyplývající jistoty. Věřím, že se jí to podaří velmi rychle a brzy uvidíme nové video s dokonalým podáním 🙂

Moc si vážím Adély důvěry a poslání videa. Budu se těšit na další zájemce o analýzu podání nebo i jiného úderu. Sledujte naše videa na Instagramu, Facebooku a také zde, na blogu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *